ßßß Cookit - przepis na Tortowe ciasto kawowe

Tortowe ciasto kawowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Pyszne, łatwe w wykonaniu ciasto, dobre na różne okazje. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
cukier 6 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
sól 2 szczypta
mąka tortowa 6 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
kakao 2 łyżek deserowych
śmietana kremowa (do ubijania)3 szklanek
Śmietan-fix 3 sztuk
kawa cappuccino orzechowa 1 sztuk
cukier puder 4 łyżek stołowych
marmolada wieloowocowa według uznania
czekolada w proszku według uznania
Wykonanie:
Biszkopt jasny: 3 całe jajka o temperaturze pokojowej ubić mikserem, razem z 3 łyżkami cukru, 1 łyżeczką cukru waniliowego oraz szczyptą soli, na puch (ubijać ok. 8 minut). Delikatnie połączyć, łyżką, z 3 łyżkami mąki tortowej wymieszanej z 1 łyżką mąki ziemniaczanej oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przełożyć ciasto do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 165 stopniach ok. 25 minut, wystudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół tak, aby powstały 2 placki wielkości połowy blaszki.
Biszkopt ciemny: 3 całe jajka o temperaturze pokojowej ubić mikserem, razem z 3 łyżkami cukru oraz szczyptą soli, na puch (ubijać ok. 8 minut). Delikatnie połączyć, łyżką, z 3 łyżkami mąki tortowej wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz z 2 łyżeczkami kakao. Ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach, wystudzić. Zimny biszkopt przeciąć w połowie tak, aby powstały 2 placki wielkości połowy blaszki. Do złożenia tego ciasta potrzebny jest tylko jeden ciemny placek (wielkości połowy blaszki), drugi placek można wykorzystać do złożenia innego ciasta np. Tortowe ciasto serowe z galaretką (przepis jest dostępny na mojej stronie w tej książce).
Kawowa bita śmietana: schłodzoną śmietankę ubić ze śmietan-fixem oraz 4 łyżkami cukru pudru. Ubijając, stopniowo dosypać paczkę kawy cappuccino. Masę podzielić na 2 części.
Złożenie ciasta:
biszkopt jasny - marmolada - biszkopt jasny - połowa kawowej bitej śmietany - biszkopt ciemny - reszta bitej śmietany + obficie posypać czekoladą w proszku.
Uwagi:
Wzorki na wierzchu ciasta można zrobić widelcem.
Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12193/Tortowe-ciasto-kawowe