Wykonanie
« Powrót  Opis:Pyszne, łatwe w wykonaniu ciasto, dobre na różne okazje. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
cukier 6 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
sól 2 szczypta
mąka tortowa 6 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
kakao 2 łyżek deserowych
śmietana kremowa (do ubijania)3 szklanek
Śmietan-fix 3 sztuk
kawa cappuccino orzechowa 1 sztuk
cukier puder 4 łyżek stołowych
marmolada wieloowocowa według uznania
czekolada w proszku według uznaniaWykonanie:
Biszkopt jasny: 3 całe
jajka o temperaturze pokojowej ubić mikserem, razem z 3 łyżkami
cukru, 1 łyżeczką
cukru waniliowego oraz szczyptą
soli, na puch (ubijać ok. 8 minut). Delikatnie połączyć, łyżką, z 3 łyżkami
mąki tortowej wymieszanej z 1 łyżką
mąki ziemniaczanej oraz 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia. Przełożyć ciasto do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 165 stopniach ok. 25 minut, wystudzić. Zimny
biszkopt przekroić na pół tak, aby powstały 2 placki wielkości połowy blaszki.
Biszkopt ciemny: 3 całe
jajka o temperaturze pokojowej ubić mikserem, razem z 3 łyżkami
cukru oraz szczyptą
soli, na puch (ubijać ok. 8 minut). Delikatnie połączyć, łyżką, z 3 łyżkami
mąki tortowej wymieszanej z łyżką
mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia oraz z 2 łyżeczkami
kakao. Ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach, wystudzić. Zimny
biszkopt przeciąć w połowie tak, aby powstały 2 placki wielkości połowy blaszki. Do złożenia tego ciasta potrzebny jest tylko jeden ciemny placek (wielkości połowy blaszki), drugi placek można wykorzystać do złożenia innego ciasta np.
Tortowe ciasto
serowe z
galaretką (przepis jest dostępny na mojej stronie w tej książce).Kawowa
bita śmietana: schłodzoną
śmietankę ubić ze
śmietan-fixem oraz 4 łyżkami
cukru pudru. Ubijając, stopniowo dosypać paczkę
kawy cappuccino. Masę podzielić na 2 części.Złożenie ciasta:
biszkopt jasny -
marmolada -
biszkopt jasny - połowa kawowej
bitej śmietany -
biszkopt ciemny - reszta
bitej śmietany + obficie posypać
czekoladą w proszku.Uwagi:Wzorki na wierzchu ciasta można zrobić widelcem.Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: