Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor kuchniabezkitu.blogspot.com

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia greckaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (11 głosów)- 2
ziemniaki- 2
bakłażany- 3
pomidory- 50g
koncentratu pomidorowego- 1kg
mięsa mielonego *-
sól;
pieprz ;
oregano ;
bazylia ;
papryka ostra ; kumin;
cukier- szklanka
wina czerwonego wytrawnego- 2
cebule- 3 ząbki
czosnku-
oliwa do smażenia
Sos beszamelowy:- 5 łyżek
masła- 5 łyżek
mąki- 3 szklanki
mleka-
gałka muszkatołowa- opcjonalnie
ser do posypania (osobiście dodaję w zależności od nastroju)Musaka, Mousakass - sposób przygotowania: 1. Umyj dokładnie
bakłażana, nie obieraj. Pokrój w plastry grube na 1 cm,
posól i odstaw na 30 minut. W ten sposób pozbędziesz się goryczki właściwej bakłażanowi.2. Obierz
ziemniaki i pokrój w plastry grube na 1 cm. Obsmaż na patelni z dwóch stron, tak by zyskały złoty kolor i chrupiącą skórkę.3. Sparz nacięte
pomidory, pozbądź się skórki i miąższu. Resztę zgnieć/posiekaj, byle miało konsystencje możliwie płynną. Wymieszaj z
koncentratem pomidorowym. Dodaj łyżeczkę
cukru.4. Rozgrzej
oliwę na patelni, zeszklij posiekaną
cebulę z
czosnkiem (nie rumień), dodaj
mięso i duś, aż będzie zrumienione - co jakiś czas mieszając i "rozbijając"
mięso np. widelcem (tak by nie zbijało się w grudki). Dodaj
wino i duś dalej, mieszaj -
wino powoli będzie odparowywać :) Dodaj
pomidory z koncentratem, mieszaj ok 5 minut. Na kilka minut przed zdjęciem z ognia dosól, dopieprz, dopaprykuj do smaku. Osobiście używam
papryki w płynie/przecieru
paprykowego, chodzi tu o dodanie farszowi pikanteGrecka moussaka w lżejszym wydaniu [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu