Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor makaronik_aneciaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia arabskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)3 szklanki bulionu z kurczaka400 g kaszy kuskus2 piersi z kurczaka2 marchewkipuszka ciecierzycygarść suszonych morelidwie garście rodzynekbiała cebula2 łyżki oliwy z oliwekłyżeczka currysólpieprzBakaliowykuskus z kurczakiem i ciecierzycą - sposób przygotowania: - Kaszę kuskus wsypujemy do dużej miski, zalewamy bulionem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem.- Na patelni z oliwą z oliwek extra vergine podsmażamy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy 2 minuty. Dodajemy łyżeczkę curry i smażymy jeszcze przez 2 minuty.- Następnie dodajemy umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy do smażonej cebuli. Obrane i umyte marchewki kroimy w skośne plastry i dodajemy do kurczaka z cebulą. Mieszamy i dusimy, aż mięso będzie miękkie, a marche- W między czasie moczymy rodzynki i morele w gorącej wodzie, by napęczniały. Po tym czasie osączamy bakalie z wody i dodajemy wraz z osączoną ciecierzycą do kurczaka. Mieszamy delikatnie i dusimy przez chwilę, aby wszystkie składniki zostały o Potrawę można traktować jako doskonałą propozycję dania głównego jak i sałatki aromatycznej (wówczas musi pozostać w lodówce minimum 5 godzin).Sałatka z kuskusem, grillowanym kurczakiem, granatem i miętą [Jakub Kuroń gotuje]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu