ßßß Cookit - przepis na Piernikowy budyń jaglany z sosem żurawinowym

Piernikowy budyń jaglany z sosem żurawinowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Samar Khanafer-Gniadek
M&K DUKLAS
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
100 g kaszy jaglanej
125 ml mleka (krowie 2 procent lub inne
np. sojowe lub migdałowe)
1 łyżeczka miodu
1/2 szklanki żurawiny świeżej (ewentualnie suszonej)
30 ml soku z pomarańczy
2-3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
Domowa przyprawa piernikowa:
1 łyżeczka cynamonu
po pół łyżeczki mielonego imbiru
zmielonych ziaren ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki anyżu mielonego
Piernikowy budyń jaglany z sosem żurawinowym - sposób przygotowania: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie prażymy ją 2 minuty w rondelku, delikatnie mieszając, aby pozbyć się goryczy. Zalewamy ją mlekiem tak, by sięgało 1-2 cm powyżej kaszy, i gotujemy 20-25 minut, aż kasza się rozgotuje. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy jeszcze mleka. Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy po łyżeczce przyprawy piernikowej i miodu. Całość blendujemy na gładką masę. Jeśli budyń będzie za gęsty, można dolać jeszcze trochę mleka. W rondelku podgrzewamy przez 15 minut na małym ogniu opłukaną żurawinę z sokiem pomarańczy i cukrem. Pod koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Budyń podajemy z sosem żurawinowym - na ciepło lub zimno.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175277696/piernikowy budyn jaglany z sosem zurawinowym/p