Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Samar Khanafer-GniadekM&K DUKLASCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)100 g kaszy jaglanej125 ml mleka (krowie 2 procent lub innenp. sojowe lub migdałowe)1 łyżeczka miodu1/2 szklanki żurawiny świeżej (ewentualnie suszonej)30 ml soku z pomarańczy2-3 łyżki brązowego cukru1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczyDomowa przyprawa piernikowa:1 łyżeczka cynamonupo pół łyżeczki mielonego imbiruzmielonych ziaren ziela angielskiego i gałki muszkatołowej1 łyżeczka kolendry mielonej1 łyżeczka kardamonu1/2 łyżeczki anyżu mielonegoPiernikowy budyń jaglany z sosem żurawinowym - sposób przygotowania: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie prażymy ją 2 minuty w rondelku, delikatnie mieszając, aby pozbyć się goryczy. Zalewamy ją mlekiem tak, by sięgało 1-2 cm powyżej kaszy, i gotujemy 20-25 minut, aż kasza się rozgotuje. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy jeszcze mleka. Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy po łyżeczce przyprawy piernikowej i miodu. Całość blendujemy na gładką masę. Jeśli budyń będzie za gęsty, można dolać jeszcze trochę mleka. W rondelku podgrzewamy przez 15 minut na małym ogniu opłukaną żurawinę z sokiempomarańczy i cukrem. Pod koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Budyń podajemy z sosem żurawinowym - na ciepło lub zimno.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu