ßßß Cookit - przepis na Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem

Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. M&K Duklas Duklas.pl
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
16 migdałów bez skórki
16 dużych suszonych śliwek bez pestek
250 ml wytrawnego czerwonego wina
1 bryłka kandyzowanego imbiru (można kupić np. w herbaciarniach)
1 kawałek cynamonu
1 gwiazdka anyżu
1 łyżeczka ziaren pieprzu
4 goździki
4 kapsułki kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 liść laurowy
po kawałku skórki obranej z pomarańczy i cytryny
8 plastrów surowego wędzonego boczku lub pancetty
pieprz do smaku
Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem - sposób przygotowania: Migdały podprażamy na suchej patelni, studzimy, po czym nadziewamy nimi śliwki. Wino podgrzewamy w rondlu razem z przyprawami i skórkami z cytrusów. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, zanurzamy w nim śliwki i odstawiamy na 1-2 godziny, aż wystygnie, a śliwki lekko rozmiękną. Delikatnie wyławiamy śliwki z grzańca, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy plastry boczku na połówki, w każdą połówkę zawijamy jedną śliwkę. Układamy śliwki na blasze i zapiekamy 10 minut w 200 st. C. Podajemy na przekąskę. Uwaga! Po marynowaniu śliwek zostanie nam wino - radzimy wlać do niego resztę wina z butelki, dodać 2 łyżki brązowego cukru i podgrzać. Wyjdzie pyszny, pachnący grzaniec.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602641/pieczone sliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem/p