Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. M&K Duklas Duklas.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)16
migdałów bez skórki16 dużych suszonych
śliwek bez pestek250 ml
wytrawnego czerwonego wina1 bryłka kandyzowanego
imbiru (można kupić np. w herbaciarniach)1 kawałek
cynamonu1 gwiazdka
anyżu1 łyżeczka ziaren
pieprzu4
goździki4 kapsułki
kardamonuszczypta
gałki muszkatołowej1
liść laurowypo kawałku skórki obranej z
pomarańczy i
cytryny8 plastrów surowego
wędzonego boczku lub pancetty
pieprz do smakuPieczone
śliwki w
boczku aromatyzowane grzanym
winem - sposób przygotowania:
Migdały podprażamy na suchej patelni, studzimy, po czym nadziewamy nimi
śliwki.
Wino podgrzewamy w rondlu razem z
przyprawami i skórkami z
cytrusów. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, zanurzamy w nim
śliwki i odstawiamy na 1-2 godziny, aż wystygnie, a
śliwki lekko rozmiękną. Delikatnie wyławiamy
śliwki z grzańca, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy plastry
boczku na połówki, w każdą połówkę zawijamy jedną
śliwkę. Układamy
śliwki na blasze i zapiekamy 10 minut w 200 st. C. Podajemy na przekąskę. Uwaga! Po marynowaniu
śliwek zostanie nam
wino - radzimy wlać do niego resztę
wina z butelki, dodać 2 łyżki
brązowego cukru i podgrzać. Wyjdzie pyszny, pachnący grzaniec.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu