ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Domowa przyprawa korzenna - składniki:duży kawałek korzenia imbiru (około 50g)skórka otarta z dwóch dużych pomarańczyskórka otarta z trzech dużych cytryn8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50g)1 cała gałka muszkatołowa10 strączków zielonego kardamonu1 łyżeczka nasion kopru włoskiego1 łyżeczka całych goździków1 cała gwiazda anyżu2 łyżeczki nasion kolendrypół łyżeczki pieprzy białegopół łyżeczki pieprzu czarnegopół łyżeczki pieprzu różowegopół łyżeczki pieprzu zielonego1 łyżeczka ziela angielskiego2 duże i mięsiste laski waniliiDomowa przyprawa korzenna - sposób przygotowania: Skórki z cytrusów obieramy zesterem (lub bardzo cienko nożem i pozbywamy się białych, gorzkich części). Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W piekarniku nagrzanym do 160C przez 30 minut suszymy skórki, a przez 40 minut plasterki imbiru. Wszystkie przyprawy (oprócz wanilii) prażymy na suchej patelni. Studzimy. Ostudzone mielimy partiami razem z laską wanilii, wysuszonymi imbirem oraz skórkami z cytrusów w młynku do kawy (wersja dla wygodnych jak ja) lub ucieramy w moździerzu na proszek. Przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku z dala od promieni słonecznych.Dodatki do świątecznych przysmaków, które możesz zrobić sam
roztopionej gorzkiej czekoladzie i odkładaj do zastygnięcia Autor: Junona Lamcha-Grynberg Pasabahce Uniwersalny słoik kuchenny z pokrywką Kremlin w okazje.info Jeśli masz młynek do kawy lub moździerz, możesz samodzielnie przygotować domową przyprawę korzenną . Uważaj - jestZ korzennym aromatem - nie tylko pierniczki
przyprawy, które lubimy. Domowa przyprawa korzenna duży kawałek korzenia imbiru (około 50g) skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy skórka otarta z trzech dużych cytryn 8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50g) 1 cała gałka muszkatołowa 10 strączków zielonego kardamonu 1 łyżeczka nasion kopruPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu