Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor zawszepolka
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Domowa
przyprawa korzenna - składniki:duży kawałek korzenia
imbiru (około 50g)skórka otarta z dwóch dużych
pomarańczyskórka otarta z
trzech dużych
cytryn8 dużych kawałków kory
cynamonu (razem około 50g)1 cała
gałka muszkatołowa10 strączków zielonego
kardamonu1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego1 łyżeczka całych
goździków1 cała gwiazda
anyżu2 łyżeczki nasion
kolendrypół łyżeczki pieprzy białegopół łyżeczki
pieprzu czarnegopół łyżeczki
pieprzu różowegopół łyżeczki
pieprzu zielonego1 łyżeczka
ziela angielskiego2 duże i mięsiste
laski waniliiDomowa
przyprawa korzenna - sposób przygotowania: Skórki z
cytrusów obieramy zesterem (lub bardzo cienko nożem i pozbywamy się białych, gorzkich części).
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W piekarniku nagrzanym do 160C przez 30 minut suszymy skórki, a przez 40 minut plasterki
imbiru. Wszystkie
przyprawy (oprócz
wanilii) prażymy na suchej patelni. Studzimy. Ostudzone mielimy partiami razem z
laską wanilii, wysuszonymi
imbirem oraz skórkami z
cytrusów w młynku do
kawy (wersja dla wygodnych jak ja) lub ucieramy w moździerzu na proszek. Przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku z dala od promieni
słonecznych.Dodatki do świątecznych przysmaków, które możesz zrobić sam
roztopionej gorzkiej
czekoladzie i odkładaj do zastygnięcia Autor: Junona Lamcha-Grynberg Pasabahce Uniwersalny słoik kuchenny z pokrywką Kremlin w okazje.info Jeśli masz młynek do
kawy lub moździerz, możesz samodzielnie przygotować domową przyprawę korzenną . Uważaj - jestZ korzennym aromatem - nie tylko pierniczki
przyprawy, które lubimy. Domowa
przyprawa korzenna duży kawałek korzenia
imbiru (około 50g) skórka otarta z dwóch dużych
pomarańczy skórka otarta z
trzech dużych
cytryn 8 dużych kawałków kory
cynamonu (razem około 50g) 1 cała
gałka muszkatołowa 10 strączków zielonego
kardamonu 1 łyżeczka nasion
kopruPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu