Wykonanie
Sprawdzaliście kiedyś skład kupnej
przyprawy do piernika? W zdecydowanej większości z nich listę składników otwiera
cukier...
potem dopiero
imbir,
cynamon,
kardamon czasem
gorczyca,
pieprz.. i tyle... Domowa
przyprawa do piernika jest dużo bogatsza w smaki i aromaty. Cudowna, aromatyczna, pachnąca, intensywna. Idealna do świątecznych wypieków, które niebawem opanują nasze kuchnie. Myślę że to najwyższa
pora na jej przygotowanie ... staropolski piernik dojrzewający już niebawem powinniśmy przygotowywać by zdążyć na Święta. Przepis znalazłam u Kasi na blogu Gotuję bo lubię - Polecam Wam baaardzo :)Składniki:45g mielonego
cynamonu10g mielonego
imbiru1 łyżeczka mielonej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego
kardamonu1 łyżeczka
goździków1,5 łyżeczki
kolendry1/2 łyżeczki
białego pieprzu mielonego lub 1 łyżeczka ziarnistego1 łyżeczka
ziela angielskiego2 duże
laski wanilii pokrojone w kawałki1 duża gwiazdka
anyżuskórka z 1
cytryny*skórka z 2
pomarańczy*Wszystkie składniki umieścić w malakserze i bardzo dokładnie zmiksować.
Przyprawę przesypać do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy.*jeśli nie dodamy
skórek cytrynowych i z
pomarańczy przyprawa nie wymaga przechowywania w lodówce. Smacznego :)