Wykonanie
Koniecznie musicie zrobić sami
przyprawę do piernika. Żadna gotowa, nie będzie miała takie zapachu. Może to być właśnie ta, luksusowa, pokazana w zeszłym roku przez Poleczkę, lub też mniej wymagająca . Jeśli nie macie moździerza czy młynka do
kawy, zawsze można skorzystać ze zmielonych już przypraw.
Przyprawa nie będzie może aż tak aromatyczna, ale i tak zobaczycie, że będzie o wiele lepsza od tych gotowych. Ja moją
przyprawę dodaję do Korzennego Tygodnia Ptasi.Składniki (na około 100 g):duży kawałek korzenia
imbiru (około 50g)skórka otarta z dwóch dużych
pomarańczyskórka otarta z
trzech dużych
cytryn8 dużych kawałków kory
cynamonu (razem około 50g)1 cała
gałka muszkatołowa10 strączków zielonego
kardamonu1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego1 łyżeczka całych
goździków1 cała gwiazda
anyżu2 łyżeczki nasion
kolendrypół łyżeczki
pieprzy białegopół łyżeczki
pieprzu czarnegopół łyżeczki
pieprzu różowegopół łyżeczki
pieprzu zielonego1 łyżeczka
ziela angielskiego2 duże i mięsiste
laski waniliiWykonanie:Skórki z
cytrusów obieramy zesterem (lub bardzo cienko nożem i pozbywamy się białych, gorzkich części).
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki.W piekarniku nagrzanym do 160C przez 30 minut suszymy skórki, a przez 40 minut plasterki
imbiru.Wszystkie
przyprawy (oprócz
wanilii) prażymy na suchej patelni. Studzimy.Ostudzone mielimy partiami razem z
laską wanilii, wysuszonymi
imbirem oraz skórkami z
cytrusów w młynku do
kawy lub ucieramy w moździerzu na proszek.Przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku z dala od promieni
słonecznych.EDIT 2013:
Imbir wkładam do piekarnika. Po około 15 minutach dodaję skórki, a po kolejnych 10 resztę składników (poza
wanilią). W ten sposób nie musimy nic prażyć na patelni :)
/wydrukuj przepis/