ßßß

Składniki (na około 100 g):duży kawałek korzenia imbiru (około 50g)skórka otarta z 4 mandarynekskórka otarta z trzech dużych cytryn8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50g)1 cała gałka muszkatołowa10 strączków zielonego kardamonu1 łyżeczka nasion kopru włoskiego1 łyżeczka całych goździków1 cała gwiazda anyżu2 łyżeczki nasion kolendrypół łyżeczki pieprzy białegopół łyżeczki pieprzu czarnegopół łyżeczki pieprzu różowegopół łyżeczki pieprzu zielonego1 łyżeczka ziela angielskiego2 duże i mięsiste laski waniliiWykonanie:Skórki cytrusów obrać zesterem. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Na papierze do pieczenia wyłożyć pokrojony imbir i suszyć przez około 10 - 15 minut. Dodać skórki i suszyć przez kolejnych 10 minut. Cały czas należy kontrolować poziom zrumienienia skórek, ponieważ wszystko zależy od tego jak cienko je pokroicie (w przypadku zestera wystarczy naprawdę te 10 minut). Wystudzić.Suchą patelnię rozgrzać i uprażyć na niej wszystkie pozostałe przyprawy poza wanilią. Przestudzić i całość zmiksować w młynku razem z wanilią. Polecam cynamon najpierw utłuc w moździerzu, a dopiero potem przełożyć do młynka. Przełożyć do szczelnego słoika.Przyprawa jest dużo bardziej aromatyczna od tych sklepowych i należy dawać jej mniej niż w przepisach.