Wykonanie
To skandal, że dopiero teraz wzięłam się za zrobienie domowej
przyprawy do piernika. Jednak lepiej późno niż wcale i czym prędzej nadrabiam tę zaległość, a robię to z myślą o "nastawieniu" aromatycznego ciasta na piernik staropolski z dodatkiem tej
przyprawy.Genialny przepis znalazłam u Poleczki . Zawiera wszystko, co powinna zawierać
przyprawa do piernika. Robiąc ją samodzielnie mamy pewność, że nie będzie w niej zbędnych składników, np.
mąki. Bardzo pomocny będzie tutaj młynek do
kawy, bo kory cynamonowej oraz
laski wanilii niestety nie da się utrzeć w moździerzu. Jeżeli nie macie młynka, to proponuję użyć
cynamonu już zmielonego, a ziarenka z laski zeskrobać lub w ogóle ją pominąć. Resztę składników utrzecie w moździerzu bez problemu.Składniki na ok. 100 g
przyprawy:50 g korzenia
imbiru2
pomarańcze3
cytryny50 g kory
cynamonu (lub już zmielonego
cynamonu)1
gałka muszkatołowa10 strączków zielonego
kardamonu1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego1 łyżeczka
goździków1 gwiazdka
anyżu2 łyżeczki nasion
kolendry1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego1/2 łyżeczki
pieprzu białego1/2 łyżeczki
pieprzu zielonego1/2 łyżeczki
pieprzu różowego1 łyżeczka
ziela angielskiego2 duże i mięsiste
laski waniliiCytrusy sparzyć i wytrzeć do sucha. Za pomocą obieraczki do
ziemniaków obrać cienko skórkę z
pomarańczy oraz
cytryn (bez białych części). Korzeń
imbiru obrać i pokroić w cienkie plasterki.Piekarnik nagrzać do 120-130 °C i suszyć skórki
cytrusowe przez ok. 30 minut, a
imbir ok. 40 min. Trzeba cały czas pilnować i uważać, by skórka oraz
imbir się nie przypaliły, bo wtedy będą gorzkie (u mnie w temperaturze 160°C skórka cytrusowa szybko się spaliła). Pozostawić do wystygnięcia.Wszystkie
przyprawy (poza
wanilią) uprażyć na suchej patelni, by mocniej wydobyć ich aromat. Wystudzić.Ostudzone
przyprawy, skórki oraz
imbir mielić partiami w młynku do
kawy (
laski wanilii w całości) lub rozetrzeć w moździerzu (poza korą
cynamonu i
laską wanilii). Zmielone składniki przetrzeć przez sitko, a to co zostało na sitku zmielić ponownie.Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.