Składniki:50 g kory cynamonu1 cała gałka muszkatołowa10 strączków zielonego kardamonu1 łyżeczka nasion kopru włoskiego1 łyżeczka całych goździków2 gwiazdy anyżu2 łyżeczki nasion kolendrypół łyżeczki pieprzy białegopół łyżeczki pieprzu czarnegopół łyżeczki pieprzu różowegopół łyżeczki pieprzu zielonego1 łyżeczka ziela angielskiego30 g mielonego imbiruWykonanie:Wszystkie składniki, poza imbirem, prażymy na suchej patelni, na niewielkim ogniu przez kilka minut. Ma unosić się piękny zapach.Korę cynamonu przekładamy do moździerza i rozbijamy na mniejsze kawałki. Tak samo robimy z gałką muszkatołową. Przekładamy do młynka do kawy.Gwiazdki anyżu przekładamy do moździerza, delikatnie rozbijamy i wyjmujemy ziarenka. Ziarenka przekładamy do młynka. Tak samo robimy z kardamonem.Uprażone przyprawy mielimy partiami w młynku. Każdą zmieloną partię przesiewamy, aby wydobyć niezmielone kawałki. Te niezmielone powtórnie przekładamy do młynka. Wszystkie zmielone i przesiane przyprawy łączymy ze zmielonym imbirem. Przechowujemy w szczelnym słoiczku.