Wykonanie
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami co za tym idzie cudowny zapach pierników w postaci ciast i
ciasteczek. Co roku dodawałam kupną
przyprawę ale w tym roku postawiłam na domową bez chemii i konserwantów. Zatem sezon na" piernikowanie " uważam za otwarty:))
SKŁADNIKI:- gwiazdka
anyżu- 10 szt
goździków- 5 g startej
gałki muszkatołowej- 10 szt
ziela angielskiego- 1 łyżeczka
pieprzu kolorowego świeżo zmielonego- 1
laska wanilii- 50 g
cynamonu- 5 g
kolendry- 10 g zmielonego
imbiruSPOSÓB WYKONANIA :-
kardamon i
anyż uprażyć na patelni, wystudzić- do moździeża albo do młynka wsypać
przyprawy które wymagają zmielenia( utłuczenia) zmielić na drobny proszek- dodać resztę przypraw, z
wanilii wydrążyć ziarenka, dokładnie wymieszać-
przyprawę przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, aby nie straciła aromatu.
Przyprawa jest już gotowa i można zacząć szaleństwo piernikowe