Wykonanie
Ciemniejsza z natury, bogatsza w składniki i bardziej aromatyczna. I nie zawiera wypełniaczy w postaci
mąki,
cukru i
kakao. O tak, domowa
przyprawa do piernika różni się, jak zresztą wszystkie domowe wyroby - od tej kupnej.Mieszankę przygotowałam dziś rano, przez cały dzień jej składniki uwolniły w szczelnie zamkniętym słoiczku niesamowity aromat. W rondelku podgrzewam właśnie
miód z
masłem. To ostatni moment, aby przystąpić do przygotowania staropolskiego piernika .
Składniki:40 g kory
cynamonu (można użyć już zmielonej)2 płaskie łyżki mielonego
imbiru1 ziarno
gałki muszkatołowej (ok. 10 g)15 ziaren
ziela angielskiego2 łyżki
goździków2 łyżeczki ziaren
kolendry15 strączków
kardamonu w łupinach1 łyżeczka
pieprzu kolorowego (lub 2, jeśli lubimy ostrzejszy aromat)1-2 gwiazdy
anyżuPrzygotowanie:Korę
cynamonu rozbijamy lekko tłuczkiem,
kardamon wyłuskujemy z łupin, z gwiazdy
anyżu wyłuskujemy nasiona.Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub mielimy.
Gałkę muszkatołową ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszankę w razie potrzeby przesiewamy przez sitko.Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od światła.Na zdjęciu: Część przypraw użytych dio mieszanki. Jasnozielone łupiny kryją nasiona
kardamonu, przed utarciem należy je wyłuskać. Te błyszczące, to nasiona wyjęte z gwiazdy
anyżu.
,