ßßß
Składniki:40 g kory cynamonu (można użyć już zmielonej)2 płaskie łyżki mielonego imbiru1 ziarno gałki muszkatołowej (ok. 10 g)15 ziaren ziela angielskiego2 łyżki goździków2 łyżeczki ziaren kolendry15 strączków kardamonu w łupinach1 łyżeczka pieprzu kolorowego (lub 2, jeśli lubimy ostrzejszy aromat)1-2 gwiazdy anyżuPrzygotowanie:Korę cynamonu rozbijamy lekko tłuczkiem, kardamon wyłuskujemy z łupin, z gwiazdy anyżu wyłuskujemy nasiona.Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub mielimy. Gałkę muszkatołową ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszankę w razie potrzeby przesiewamy przez sitko.Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od światła.Na zdjęciu: Część przypraw użytych dio mieszanki. Jasnozielone łupiny kryją nasiona kardamonu, przed utarciem należy je wyłuskać. Te błyszczące, to nasiona wyjęte z gwiazdy anyżu.

,