Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs "Qmasz kaszę? Sięgaj do tradycji"Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 saszetki
kaszy jaglanej150 g nasion
amarantusa50 g
masłaszczypta
soli3 soczyste
jabłka3 cm kawałek
imbirułyżka
cynamonu4-5 łyżek
miodukandyzowana skórka z
pomarańczyKasza jaglana z
amarantusem zapiekana z
jabłkami - sposób przygotowania:
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączyć. Ziarna
amarantusa zalać 2 szklankami gorącej
wody, dodać szczyptę
soli i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Odcedzić na sicie z drobnymi oczkami.
Kaszę jaglaną wymieszać z ugotowanymi ziarnami
amarantusa. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie
masłem.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych otworach; połączyć z drobno posiekanym
imbirem. Przyprawić
miodem,
skórką pomarańczową. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami wymieszane
kasze z przyprawionymi
jabłkami. Ostatnią warstwę powinny stanowić
jabłka. Na każdej warstwie położyć cienkie plasterki
masła a każdą warstwę posypać delikatnie
cynamonem. Naczynie zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160oC przez około 20 minut.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu