Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Magda Duklas

Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia angielska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pianki marshmallows - składniki:
olej do smarowania1/2 szklanki zmiksowanych i przetartych przez sitko
truskawek (mogą być mrożone)1/2 szklanki
wody + 3/4 szklanki4 łyżki
żelatyny3 szklanki
cukru1 szklanka jasnego
syropu kukurydzianego (do kupienia w sklepach z żywnością ekologiczną i w internecie)1/4 szklanki
cukru pudru1/4 szklanki
skrobi ziemniaczanejPianki marshmallows - sposób przygotowania: Dwa szklane naczynia (np. 12 x 27 cm) wykładamy folią aluminiową i smarujemy ją lekko
olejem. Mus
truskawkowy mieszamy z 1/2 szklanki
wody, dodając
żelatynę. Pozostawiamy masę, aby napęczniała. W sporym garnku z grubym dnem zagotowujemy na małym ogniu
cukier wymieszany z
syropem kukurydzianym i 3/4 szklanki
wody. Potrzebny będzie termometr do
cukierków, ale jeśli go nie mamy, możemy użyć termometru do
mięsa syrop ma osiągnąć temperaturę 115-120°C. Ta faza nazywa się fazą miękkiej kulki, co oznacza, że jeśli wyjmiemy kropelkę
syropu na talerzyk i potrzymamy pod zimną
wodą, utworzy się elastyczna, miękka piłeczka. Kiedy masa osiągnie pożądaną temperaturę, wlewamy ją do miksera wraz z musem
truskawkowym. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż masa stanie się gęsta i puszysta, co powinno zająć 10-15 minut. Nie należy się zniechęcać długim miksowaniem: w pewnym momencie masa stanie się lekka, jasnoróżowa i podwoi swoją objętość. Gotową masę wlewamy do przygotowanych naczyń i pozostawiamy na kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. Kiedy masa wyschnie, oprószamy ją
cukrem pudrem wymieszanym z
mąką ziemniaczaną, przewracamy naczynie do góry dnem, zdejmujemy delikatnie folię i znów lekko oprószamy.
Ostrym, natłuszczonym nożem kroimy piankę na kwadraty. Każdy kawałek oprószamy mieszanką
cukrowo-
skrobiową. Gąbeczki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku.Słodkie Walentynki w Marks & Spencer

napis "
love". Dla tych, którzy planują samodzielnie przygotować coś słodkiego dla najbliższej osoby - silikonowe formy w kształcie
serca. A do tego różowe
ciasteczka, pianki marshmallows i ręcznie dekorowane
czekolady. Ceny od ok. 15 zł.Babeczka z automatu

kupowania puszki
napoju z automatu. Na ekranie dotykowym wystarczy wybrać, na jaką babeczkę mamy ochotę (do wyboru są
między innymi cupcakes
marchewkowe,
czekoladowe z piankami marshmallows albo
waniliowe ) i wrzucić odpowiednią kwotę do otworu automatu. Po chwili na ekranie zobaczymy wnętrze automatuSłodkie
ziemniaki w kuchni

doprawia się je
przyprawami korzennymi takimi jak
cynamon i
gałką muszkatołową. A oto kilka przepisów na dania ze słodkich
ziemniaków. Zapiekanka ze słodkich
ziemniaków i pianek marshmallows Taka zapiekanka często pojawia się na amerykańskich stołach z okazji Święta Dziękczynienia. Puree ze słodkichskondensowanego niesłodzonego szczypta
soli 200 g
gorzkiej czekolady 100 g pianek marshmallows Zagotowujemy
cukier,
mleko i
sól, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy posiekaną
czekoladę, szybko i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki piankiDomowe łakocie
czekoladowe 330 g
cukru 200 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego szczypta
soli 200 g
gorzkiej czekolady 100 g pianek marshmallows Zagotowujemy
cukier,
mleko i
sól, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy posiekaną
czekoladę, szybko i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. DorzucamyGorące jak
ser
także we Francji oraz Włoszech, gdzie nazywa się je fonduta. Oprócz klasycznego
serowego fondue można również wykonać fondue
mięsne (kawałki
mięsa macza się w roztopionym tłuszczu) oraz fondue
czekoladowe (w
czekoladzie zanurza się kawałki
owoców, ciasta lub pianki marshmallows). Fondue to danie bardzoProsty przepis na domowe łakocie, czyli jak zrobić blok czekoladowy?
rodzynki. W Anglii oraz USA do bloku
czekoladowego dodaje się także pianki marshmallows . O czym warto pamiętać? - Choć w większości przepisów na blok
czekoladowy znajdziemy
margarynę, zamiast niej można również użyć
masła. Dzięki niemu blok będzie bardziej zwarty. Jeśli jednak wolisz, aby był miękki