Wykonanie
Pomyślałam że jeśli
soki marchewkowe z
truskawką smakują dobrze to warto spróbować połączenia obu smaków w deserze.Chociaż w trakcie przygotować nachodziły mnie sceptyczne myśli to kompletnie nie potrzebnie bo były tak smaczne że uchroniłam ostatnie 4 sztuki do zdjęćChrupiąca babeczka z
ciasta francuskiego, wypełniona kremem na bazie słodkiej
śmietanki i gotowanych
truskawek z żelem który powstał ze świeżo wyciskanego soku
marchewkowego. Połączenie proste a nie codzienne co czyni deser oryginalnym.


Składniki: 1 płat cista francuskiegoTruskawkowa
śmietanka:250g
truskawek1 łyżka
cukru400ml słodkiej
śmietanki 36%1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka
żelatyny spożywczej+ 2 łyżki
wodyMarchewkowy żel:2 dorodne,świeże
marchewki1 łyżka
żelatyny spożywczej+ 2 łyżki
wody Przygotowanie: Na 8 sztuk babeczek potrzeba nam będzie 16 foremek: Płat
ciasta francuskiego pokroić na 8 kwadratów.Foremki na babeczki wypełnić kawałkiem ciasta,przycisnąć kolejną foremką, odcinając wystające resztki ciasta.Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180%.Truskawkowa
śmietanka:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić do wystudzenia.
Truskawki umieścić w garnku, posypać
cukrem, dusić na wolnym gazie do momentu aż zaczną się rozpadać, ostudzić.
Śmietankę ubić z
cukrem pudrem, dodać
truskawki oraz
żelatynę, miksować.Krem umieścić w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką, wypełniać nim każdą babeczkę.
Marchewkowy żel:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić do wystudzenia.Z obranych i umytych
marchewek wycisnąć sok w sokowirówce lub sokowniku.Sok wymieszać dokładnie z
żelatyną, pozostawić do momentu aż zacznie tężeć.Żelem
marchewkowym polać wierzch każdej babeczki.Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia
marchewkowego żelu.



Smacznego