ßßß
Składniki na 5 porcji:500 g rabarbaru500 g truskawek1 szklanka wody100 g cukru2 łyżki żelatyny (można użyć agaru)śmietana do ubijania + cukier puderRabarbar i truskawki dokładnie umyć. Truskawki wyszypułkować, zostawiając 5 do dekoracji.Rabarbar pokroić w ok. 1 cm kawałki, przerzucić do garnka, zalać wodą, zagotować. Gotować ok. 2 minuty.Przełożyć rabarbar na sito ustawione nad garnkiem i zostawić na ok. 30 minut, aby odciekł sok.Czekając na sok z rabarbaru można zająć się truskawkami. Należy je pokroić w ćwiartki, zostawić 1/3 w takiej postaci. Pozostałą część zmiksować.Sok z rabarbaru ponownie podgrzać, rozpuścić w nim cukier. Zdjąć z ognia i rozmieszać w nim żelatynę.Gdy sok z rabarbaru z cukrem i żelatyną nieco przestygnie, dodać zmiksowane truskawki oraz ćwiartki truskawek. Wymieszać.Rozlać do pucharków. Ostudzić. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.Podawać ozdobione kleksami bitej śmietany oraz całą truskawką.Przepis zaczerpnęłam z książki Marzeny Wasilewskiej Kuchnia polska Wyd. Olesiejuk. Wprowadziłam w nim kilka zmian.Dodaję do akcji: