Wykonanie
Truskawki dopiero się zaczynają, ale można już kupić takie całkiem smaczne. Natomiast sezon na
rabarbar jest już w pełni. Połączenie
truskawek i
rabarbaru, to strzał w 10, o czym przekonałam się m.in. przygotowując
pudding rabarbarowo-
truskawkowy .Ten przepis zrealizowałam w ramach wspólnego gotowania, gdzie tematem był
rabarbar na słodko. Razem ze mną
rabarbarowe desery przygotowały:
Gin, Mirabelka, Chantel oraz Zuzia .
Składniki na 5 porcji:500 g
rabarbaru500 g
truskawek1 szklanka
wody100 g
cukru2 łyżki
żelatyny (można użyć agaru)
śmietana do ubijania +
cukier puderRabarbar i
truskawki dokładnie umyć.
Truskawki wyszypułkować, zostawiając 5 do dekoracji.
Rabarbar pokroić w ok. 1 cm kawałki, przerzucić do garnka, zalać
wodą, zagotować. Gotować ok. 2 minuty.Przełożyć
rabarbar na sito ustawione nad garnkiem i zostawić na ok. 30 minut, aby odciekł sok.Czekając na sok z
rabarbaru można zająć się
truskawkami. Należy je pokroić w ćwiartki, zostawić 1/3 w takiej postaci. Pozostałą część zmiksować.Sok z
rabarbaru ponownie podgrzać, rozpuścić w nim
cukier. Zdjąć z ognia i rozmieszać w nim
żelatynę.Gdy sok z
rabarbaru z
cukrem i
żelatyną nieco przestygnie, dodać zmiksowane
truskawki oraz ćwiartki
truskawek. Wymieszać.Rozlać do pucharków. Ostudzić. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.Podawać ozdobione kleksami
bitej śmietany oraz całą
truskawką.Przepis zaczerpnęłam z książki Marzeny Wasilewskiej Kuchnia polska Wyd. Olesiejuk. Wprowadziłam w nim kilka zmian.Dodaję do akcji: