Wykonanie

Idealna do ukochanych przez wielu
tortów angielskich masa cukrowa, o idealnej konsystencji, bardzo plastyczna i trwała. Ja osobiście za
tortami obkładanymi lukrem plastycznym nie przepadam, ale bawić się w tworzenie postaci lubię :-) Przypominają mi się wtedy czasy, gdy z masy
solnej lub modeliny razem z rodzeństwem i rodzicami lepiłam różne ,,
dziwne stworzonka"..?Do wyrabiania masy cukrowej trzeba włożyć sporo wysiłku, polecam więc sporo cierpliwości :-)Składniki:100 g glukozy w płynie (używam Dr. Oetker)4 łyżeczki
żelatyny30 ml zimnej
wody3 łyżeczki
oleju1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiok 750 g
cukru pudru1. Do rondelka wsypujemy
żelatynę i zalewamy ją
wodą. Odstawiamy na ok 10 minut do napęcznienia, a następnie na bardzo małym ogniu podgrzewamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Należy bardzo uważać, aby
żelatyny nie zagotować, inaczej straci ona swoje właściwości żelujące. Do roztopionej
żelatyny dodajemy glukozę i
olej, mieszamy i lekko studzimy.2. Przestudzoną, ale nie stężałą
żelatynę z glukozą przelewamy do dużej miski, a następnie cały czas mieszając/wyrabiając dosypujemy
cukier puder. Masę plastyczną należy wyrabiać długo i dokładnie. Gotowa nie może się za bardzo kleić do dłoni.3. Jeżeli pomimo dodania całego
cukru pudru masa nadal klei się do rąk, nie warto już dosypywać więcej
cukru (masa po wyschnięciu może okazać się zbyt sucha), jedynie delikatnie oprószyć z każdej strony masę i schować ją do lodówki bardzo dokładnie zawiniętą w folię spożywczą i woreczek.KILKA UWAG :Masa po włożeniu do lodówki będzie twarda. Najlepiej ją ogrzać w dłoniach albo w mikrofali.Barwnik do masy cukrowej można dodać w dowolnym momencie.Podczas wałkowania delikatnie podsypujemy masę
cukrem pudrem lub wałek smarujemy
olejem.SMACZNEGO :-)