ßßß
Zacznijmy od masy cukrowej:Potrzebujemy:800 g cukru pudru3 łyżeczki żelatyny3 łyżeczki glukozy (dostępna w aptece, supermarketach, ja swoją mam od firmy Skworcu, polecam)50 ml gorącej wodyewentualnie barwniki, ekstrakty dla polepszenia smakuW gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, dokładnie mieszamy i dodajemy glukozę. Również mieszamy aż się rozpuści. Na blat wysypujemy część cukru pudru (ok. 3 szklanek) i wlewamy wodę z glukozą i żelatyną. Mieszamy do połączenia składników, stopniowo dosypujemy cukru pudru i wyrabiamy masę.Masę można zabarwić - dodajemy barwnik w płynie i dosypujemy odrobinę cukru pudru, wyrabiamy aż kolor będzie jednolity.Masę przechowujemy w woreczku foliowym w lodówce. Bardzo szybko wysycha. Jeżeli Wam trochę wyschnie - należy dodać odrobinę masła i wyrobić, zrobi się bardziej plastyczna.Pszczółki -ja rozpuściłam pomarańczowy barwnik w proszku w odrobinie wody. Uformowałam kształt z masy jak na zdjęciu, końcówkę noża umoczyłam w barwniku i zrobiłam nim nacięcia w poprzek pszczółki. Oczy zrobiłam z soku jagodowego (umoczyłam nim czubek noża i lekko nakłułam głowę pszczółki). Skrzydełka zrobiłam z płatków śniadaniowych.