ßßß Cookit - przepis na Klopsy królewieckie

Klopsy królewieckie

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Maciej Nowicki
Fot. TimeMachine
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia rosyjska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Klopsy królewieckie - składniki:
200 g wołowiny z tłuszczem (najlepiej z łopatki)
200 g wieprzowiny z tłuszczem (najlepiej z karkówki)
1/2 bułki namoczonej w mleku
olej do smażenia
2 cebule
2 ząbki czosnku
po 50 g anchois i kaparów
sól i pieprz
1 l bulionu drobiowo-wołowego
po 50 g masła i mąki
100 ml śmietany
1 pęczek natki pietruszki
Klopsy królewieckie - sposób przygotowania: Wołowinę i wieprzowinę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy, kroimy w kostkę i mielemy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną w mleku, a potem odciśniętą bułką. Dodajemy posiekane i zeszklone na oleju cebule oraz czosnek. Drobniutko siekamy połowę anchois i kaparów, dodajemy do masy mięsnej, delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy pulpety, wrzucamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. wyjmujemy z garnka. Z masła i mąki robimy brązową zasmażkę, rozprowadzamy ją niedużą ilością bulionu i dodajemy do reszty wywaru. Do powstałego sosu wrzucamy pozostałe anchois i kapary, wkładamy klopsy, gotujemy kilka minut, na koniec zaciągamy śmietaną. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174939982/klopsy krolewieckie/p