ßßß
Fot. TimeMachinePoziom trudności: średnieRegion: kuchnia rosyjskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Klopsy królewieckie - składniki:200 g wołowiny z tłuszczem (najlepiej z łopatki)200 g wieprzowiny z tłuszczem (najlepiej z karkówki)1/2 bułki namoczonej w mlekuolej do smażenia2 cebule2 ząbki czosnkupo 50 g anchois i kaparówsól i pieprz1 l bulionu drobiowo-wołowegopo 50 g masła i mąki100 ml śmietany1 pęczek natki pietruszkiKlopsy królewieckie - sposób przygotowania: Wołowinę i wieprzowinę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy, kroimy w kostkę i mielemy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną w mleku, a potem odciśniętą bułką. Dodajemy posiekane i zeszklone na oleju cebule oraz czosnek. Drobniutko siekamy połowę anchois i kaparów, dodajemy do masy mięsnej, delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy pulpety, wrzucamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. wyjmujemy z garnka. Z masła i mąki robimy brązową zasmażkę, rozprowadzamy ją niedużą ilością bulionu i dodajemy do reszty wywaru. Do powstałego sosu wrzucamy pozostałe anchois i kapary, wkładamy klopsy, gotujemy kilka minut, na koniec zaciągamy śmietaną. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu