Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!SoljankaAutor Maciej Nowicki

Fot. TimeMachinePoziom trudności: średnieRegion: kuchnia rosyjskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Soljanka - składniki:300 g
wołowiny (
antrykot lub
rozbratel)30 g
smalcu100 g
boczku wędzonego1 l
bulionu drobiowego1
cebula100 g
przecieru pomidorowego100 g czarnych
oliwek2 łyżki
kaparów2 duże
ogórki kiszone200 ml soku z
ogórków kiszonychsok z 1/2
cytryny1/2 szklanki kwaśnej
śmietany1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiSoljanka - sposób przygotowania:
Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w kostkę, nie odkrawając tłuszczu, podsmażamy na
smalcu na złotobrązowy kolor. Na tym samym tłuszczu obsmażamy
boczek - w całości, z każdej strony. Zagotowujemy
bulion, wkładamy podsmażoną
wołowinę, gotujemy 1,5 godziny - do miękkości. Szklimy posiekaną
cebulę na tym samym
smalcu, na którym smażyło się
mięso. Pod koniec smażenia dodajemy do niej trochę
przecieru pomidorowego i smażymy, mieszając, aż zabarwi się na czerwono. Wtedy wkładamy ją do
bulionu razem z obsmażonym
boczkiem. Gotujemy, aż
boczek zmięknie. Teraz wrzucamy
oliwki,
kapary oraz pokrojone w kostkę
ogórki kiszone. Gotujemy 15 minut, dodajemy resztę
przecieru pomidorowego i sok z
ogórków. Przed podaniem skrapiamy zupę
sokiem z cytryny, każdą porcję dekorując kleksem
śmietany i posiekaną
natką pietruszki.Zupy dookoła świata

, a jarzyny dodajemy do gotowanej
fasoli po 15 min. Jeśli użyjemy
fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny,
fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu. Autor: Robert Makłowicz Soljanka (solanka) to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. W smaku powinna być słodko-kwaśna i mocno doprawionaSolidne zupy z
mięsem - w sam raz na jesień!

Rosyjska solijanka to dość ekscentryczne połączenie
mięsa,
oliwek,
kiszonych ogórków, często też ryb i
kaparów... Może się wydawać dość nierozsądne, ale spokojnie - jest naprawdę pyszne! Zupa z
mięsem - soljanka 10-15 dag
wieprzowiny (
łopatka lub
karkówka) 10-15 dag
wołowiny z udźca 5 dagMoskwa kota Behamotarodzajów pierożków z ciasta kruchego,
drożdżowego, warenników (ugotowanych pierogów) z nadzieniem słodkim, słonym lub kwaśnym, ciepłe watruszki z
serem (rodzaj drożdżówek), bliny. Gorąca i smakowita soljanka lub orzeźwiająca okroszka, mimo że podawane w plastikowej miseczce, smakują wybornie. Ceny - od 1Dzika plaża, świetne jedzenie i kula czasu. Jak odpocząć w Trójmieście z dala od tłumów i zgiełku?

- najlepszy! fot. Ugotuj.to W drodze na sopocką na plażę zaglądamy do restauracji Bulaj (Al. F. Mamuszki 22, wejście na plażę nr 12). Rozsiadamy się na zewnątrz, bo pogoda wyśmienita, a widok na morze naprawdę przyjemny. Zamawiamy zupę dnia (dziś jest to soljanka), gołąbki i
rybę dnia, którą jest turbotWięcej o Soljanka