ßßß Cookit - przepis na Soljanka

Soljanka

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Soljanka
Autor Maciej Nowicki
Fot. TimeMachine
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia rosyjska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Soljanka - składniki:
300 g wołowiny (antrykot lub rozbratel)
30 g smalcu
100 g boczku wędzonego
1 l bulionu drobiowego
1 cebula
100 g przecieru pomidorowego
100 g czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
2 duże ogórki kiszone
200 ml soku z ogórków kiszonych
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Soljanka - sposób przygotowania: Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w kostkę, nie odkrawając tłuszczu, podsmażamy na smalcu na złotobrązowy kolor. Na tym samym tłuszczu obsmażamy boczek - w całości, z każdej strony. Zagotowujemy bulion, wkładamy podsmażoną wołowinę, gotujemy 1,5 godziny - do miękkości. Szklimy posiekaną cebulę na tym samym smalcu, na którym smażyło się mięso. Pod koniec smażenia dodajemy do niej trochę przecieru pomidorowego i smażymy, mieszając, aż zabarwi się na czerwono. Wtedy wkładamy ją do bulionu razem z obsmażonym boczkiem. Gotujemy, aż boczek zmięknie. Teraz wrzucamy oliwki, kapary oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotujemy 15 minut, dodajemy resztę przecieru pomidorowego i sok z ogórków. Przed podaniem skrapiamy zupę sokiem z cytryny, każdą porcję dekorując kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Zupy dookoła świata
, a jarzyny dodajemy do gotowanej fasoli po 15 min. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu. Autor: Robert Makłowicz Soljanka (solanka) to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. W smaku powinna być słodko-kwaśna i mocno doprawiona
Solidne zupy z mięsem - w sam raz na jesień!
Rosyjska solijanka to dość ekscentryczne połączenie mięsa, oliwek, kiszonych ogórków, często też ryb i kaparów... Może się wydawać dość nierozsądne, ale spokojnie - jest naprawdę pyszne! Zupa z mięsem - soljanka 10-15 dag wieprzowiny (łopatka lub karkówka) 10-15 dag wołowiny z udźca 5 dag
Moskwa kota Behamota
rodzajów pierożków z ciasta kruchego, drożdżowego, warenników (ugotowanych pierogów) z nadzieniem słodkim, słonym lub kwaśnym, ciepłe watruszki z serem (rodzaj drożdżówek), bliny. Gorąca i smakowita soljanka lub orzeźwiająca okroszka, mimo że podawane w plastikowej miseczce, smakują wybornie. Ceny - od 1
Dzika plaża, świetne jedzenie i kula czasu. Jak odpocząć w Trójmieście z dala od tłumów i zgiełku?
- najlepszy! fot. Ugotuj.to W drodze na sopocką na plażę zaglądamy do restauracji Bulaj (Al. F. Mamuszki 22, wejście na plażę nr 12). Rozsiadamy się na zewnątrz, bo pogoda wyśmienita, a widok na morze naprawdę przyjemny. Zamawiamy zupę dnia (dziś jest to soljanka), gołąbki i rybę dnia, którą jest turbot
Więcej o Soljanka
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174939961/soljanka/p