ßßß
Fot. Jakub PajewskiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia meksykańskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Chilli con carne pod ciastem kukurydzianym - składniki:150 g czerwonej fasoli1 listek laurowy3 cebule4-5 goździkówsól100 ml oleju1 kg mielonego mięsa2 łyżki kuminu2 łyżki oregano1 łyżka majeranku30 g przyprawy chilli lub mieszanki różnych papryk suszonychDo smaku:pieprzchilli4 łyżki sosu sojowego1 puszka koncentratu pomidorowego (160 g)Ciasto:1/2 szklanki grubej polenty instant1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 szklanki maślanki4 łyżki oleju4 łyżki masła1 jajko100 g tartego ostrego żółtego serasólChilli con carne pod ciastem kukurydzianym - sposób przygotowania: Fasolę moczymy przez noc, po czym gotujemy do miękkości z listkiem laurowym i jedną cebulą naszpikowaną goździkami. Solimy w połowie gotowania. Na rozgrzanym oleju, w garnku o grubym dnie, szklimy pozostałe cebule pokrojone w kostkę, dodajemy mięso i smażymy, aż przestanie być różowe. Dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy sos sojowy oraz pół szklanki wody i dusimy przez 30 minut. Dodajemy odcedzoną fasolę i pomidory, jeśli trzeba - trochę wody z gotowania fasoli. Mie-szamy, doprawiamy do smaku i dusimy dalsze 30 minut. Mieszamy w jednej misce wszystkie suche składniki ciasta, a w drugiej - wszystkie mokre. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. W naczyniu żaroodpornym układamy chilli con carne. Mieszamy ze sobą szybko wszystkie składniki ciasta. Wilgotnym ciastem zalewamy chilli i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut, aż ciasto się zrumieni.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu