Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Agnieszka Kręglicka

Fot. Jakub PajewskiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia meksykańskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Chilli con carne pod
ciastem kukurydzianym - składniki:150 g
czerwonej fasoli1
listek laurowy3
cebule4-5
goździkówsól100 ml
oleju1 kg
mielonego mięsa2 łyżki kuminu2 łyżki
oregano1 łyżka
majeranku30 g
przyprawy chilli lub mieszanki różnych
papryk suszonychDo smaku:
pieprzchilli4 łyżki
sosu sojowego1 puszka
koncentratu pomidorowego (160 g)Ciasto:1/2 szklanki grubej polenty instant1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 szklanki
maślanki4 łyżki
oleju4 łyżki
masła1
jajko100 g tartego
ostrego żółtego serasólChilli con carne pod
ciastem kukurydzianym - sposób przygotowania:
Fasolę moczymy przez noc, po czym gotujemy do miękkości z
listkiem laurowym i jedną
cebulą naszpikowaną
goździkami. Solimy w połowie gotowania. Na rozgrzanym
oleju, w garnku o grubym dnie, szklimy pozostałe
cebule pokrojone w kostkę, dodajemy
mięso i smażymy, aż przestanie być różowe. Dodajemy wszystkie
przyprawy, wlewamy
sos sojowy oraz pół szklanki
wody i dusimy przez 30 minut. Dodajemy odcedzoną
fasolę i
pomidory, jeśli trzeba - trochę
wody z gotowania
fasoli. Mie-szamy, doprawiamy do smaku i dusimy dalsze 30 minut. Mieszamy w jednej misce wszystkie suche składniki ciasta, a w drugiej - wszystkie mokre. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. W naczyniu żaroodpornym układamy
chilli con carne. Mieszamy ze sobą szybko wszystkie składniki ciasta. Wilgotnym
ciastem zalewamy
chilli i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut, aż ciasto się zrumieni.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu