ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)po 25 dag fasoli czarnej i czerwonej2 całe cebulekilka goździków2 listki laurowe2 cebule pokrojone w kostkę2 posiekane ząbki czosnku50 ml oleju4 dag przyprawy chili2 łyżki słodkiej papryki2 łyżeczki kuminu1 łyżka oregano1 puszka koncentratu pomidorowego (160 g)sólpieprz czarny i kajeński2 kawałeczki gorzkiej czekoladyChili jarskie z fasolą - sposób przygotowania: Fasolę czerwoną i czarną przebierz, namocz na noc (każdy gatunek oddzielnie), usuń ziarna pływające na wierzchu, opłucz. W osobnych garnkach zalej każdy gatunek fasoli zimną wodą, do każdego garnka włóż cebulę naszpikowaną goździkami i listkiem laurowym. Gotuj, aż fasola będzie półmiękka. Posiekaną cebulę zeszklij z czosnkiem na oleju, dodaj oba gatunki odcedzonej fasoli (listek i cebulę z goździkami wyrzuć), przyprawy i czekoladę. Koncentrat wymieszaj z 3 szklankami wody z fasoli i wlej do garnka. Wymieszaj i duś na małym ogniu, aż fasola będzie miękka, a sos gęsty.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu