Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)800 g polędwiczek wieprzowych
sóltymianekczosnek150-170 g fileta z
łososia200 g
świeżego szpinakupieprz cytrynowyOraz:
olej1/2 główki
sałaty lodowej200 g
borowików100 g
bekonu1/2 pęczka
koperku50 ml
białego wina100 g
sosu pesto4
szalotki300 ml
czerwonego wina150 ml
śmietany 18%4 gałązki
rozmarynujałowiec3 łyżki
cukruPolędwiczka faszerowana
łososiem - sposób przygotowania: Myjemy
mięso, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z błon, a następnie marynujemy w
czosnku i ziołach.
Łososia kroimy w słupki i zawijamy w liście sparzonego
szpinaku.
Polędwiczki nacinamy wzdłuż, pośrodku układamy
łososia, spinamy. Przyprawiamy do smaku, obsmażamy na patelni, a następnie przekładamy na blachę.
Polędwiczki pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Po upieczeniu kroimy w plastry.
Sałatę lodową,
borowiki i
bekon kroimy w drobną kostkę,
koperek siekamy.
Bekon i
borowiki podsmażamy, a następnie wsypujemy pokrojoną
sałatę. Gdy
sałata będzie zblanszowana, dodajemy
białe wino,
śmietanę,
sos pesto i
koperek. Całość doprawiamy do smaku.
Cebulki obieramy, przekrajamy na pół, a następnie wkładamy do rondelka, zalewamy
czerwonym winem, dodajemy pokruszony
jałowiec,
rozmaryn i
cukier. Dusimy na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Na talerzu układamy
sałatę z
grzybami, a na niej pokrojoną
polędwicę. Całość polewamy sosem, dekorując
cebulą i
ziołami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu