ßßß
 
            
         fot. ShutterstockCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (42 głosy)1 podwójna pierś z kurczakapół średniej cebuli1 ząbek czosnkusól i pieprz1-1.5 łyżeczki słodkiej papryki0.5 łyżeczki ostrej papryki i łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)250 ml kwaśnej śmietany2 łyżeczki mąki pszennejtłuszcz do smażeniaŁatwa potrawka z kurczaka - sposób przygotowania: Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy razem z przeciśniętym przez praskę (lub posiekanym) czosnkiem. Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia. Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka, dodajemy sól i odrobinę pieprzu. Ponownie wszystko mieszamy, po czym znów stawiamy na ogniu i dusimy, od czasu do czasu podlewając lekko wodą, aby nie przywarło do dna. Gdy mięso będzie już odpowiednio miękkie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz - ewentualnie - przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę dusimy. Danie można podawać z makaronem, kluseczkami, ryżem, jak i ziemniakami.Jak przygotować tradycyjną gruzińską potrawkę z kurczaka?Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
fot. ShutterstockCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (42 głosy)1 podwójna pierś z kurczakapół średniej cebuli1 ząbek czosnkusól i pieprz1-1.5 łyżeczki słodkiej papryki0.5 łyżeczki ostrej papryki i łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)250 ml kwaśnej śmietany2 łyżeczki mąki pszennejtłuszcz do smażeniaŁatwa potrawka z kurczaka - sposób przygotowania: Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy razem z przeciśniętym przez praskę (lub posiekanym) czosnkiem. Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia. Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka, dodajemy sól i odrobinę pieprzu. Ponownie wszystko mieszamy, po czym znów stawiamy na ogniu i dusimy, od czasu do czasu podlewając lekko wodą, aby nie przywarło do dna. Gdy mięso będzie już odpowiednio miękkie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz - ewentualnie - przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę dusimy. Danie można podawać z makaronem, kluseczkami, ryżem, jak i ziemniakami.Jak przygotować tradycyjną gruzińską potrawkę z kurczaka?Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu