Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor KrzyśCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)1 kg
buraków7 średnich
ziemniaków1 duża
marchewka1 duża
pietruszka0.5 dużego
selera6 plasterków grubości ok 0.5 cm
imbiru1 główka
czosnku2
żółtka4 łyżki
octu4 łyżki
oliwy z oliweksok z 1 średniej
cytryny1 łyżeczka
mięty mielonej8
goździków2 ziarenka zielaangielskiego3 ziarenka
pieprzu3 ziarenka
kolendry3 łyżeczki
cukru350 ml
śmietany 30 proc.Barszcz Czerwony Krzyś - sposób przygotowania:
Buraki obieramy i zalewamy 2 litrami
wody i gotujemy, aż będą miękkie. Warzywa obieramy, kroimy w plasterki i razem z obranymi plasterki
imbiru wrzucamy na rozgrzaną
oliwę z oliwek. Dodajemy łyżeczkę
cukru i smażymy mieszając ok. 6 minut. Dodajemy łyżkę
octu i smażymy 2 minuty. Ugotowane
buraki zetrzeć na grubej tarce. Do warzyw dodajemy starte
buraki i mieszając smażmy 11 minut. dodajemy cały
wywar z gotowania
buraków, ziarenka
ziela angielskiego,
pieprzu,
kolendry i obrany pokrojony w plasterki
czosnek oraz pozostały
cukier i
ocet.. Obieramy
ziemniaki i kroimy w średnio grube paski i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy aż
ziemniaki będą miękkie. Dodajemy
sok z cytryny,
śmietanę tak aby się nie zważyła i
żółtka tak, aby się nie zwarzyły. Wymieszać i zagotowujemy.Zakwas gotowy? Zobacz, jak Jakub Kuroń przygotowuje świąteczny barszczPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu