ßßß Cookit - przepis na Barszcz Czerwony Krzyś

Barszcz Czerwony Krzyś

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Krzyś
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
1 kg buraków
7 średnich ziemniaków
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
0.5 dużego selera
6 plasterków grubości ok 0.5 cm imbiru
1 główka czosnku
2 żółtka
4 łyżki octu
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 średniej cytryny
1 łyżeczka mięty mielonej
8 goździków
2 ziarenka ziela
angielskiego
3 ziarenka pieprzu
3 ziarenka kolendry
3 łyżeczki cukru
350 ml śmietany 30 proc.
Barszcz Czerwony Krzyś - sposób przygotowania: Buraki obieramy i zalewamy 2 litrami wody i gotujemy, aż będą miękkie. Warzywa obieramy, kroimy w plasterki i razem z obranymi plasterki imbiru wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Dodajemy łyżeczkę cukru i smażymy mieszając ok. 6 minut. Dodajemy łyżkę octu i smażymy 2 minuty. Ugotowane buraki zetrzeć na grubej tarce. Do warzyw dodajemy starte buraki i mieszając smażmy 11 minut. dodajemy cały wywar z gotowania buraków, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, kolendry i obrany pokrojony w plasterki czosnek oraz pozostały cukier i ocet.. Obieramy ziemniaki i kroimy w średnio grube paski i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy sok z cytryny, śmietanę tak aby się nie zważyła i żółtka tak, aby się nie zwarzyły. Wymieszać i zagotowujemy.
Zakwas gotowy? Zobacz, jak Jakub Kuroń przygotowuje świąteczny barszcz
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163589384/barszcz czerwony krzys/p