ßßß Cookit - przepis na Stek z tuńczyka w sezamie z sosem ostrygowo-sojowym

Stek z tuńczyka w sezamie z sosem ostrygowo-sojowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Marcin Klaban / AG
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia japońska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
1 stek z tuńczyka (50 dag)
1 łyżka sezamu (jasnego)
oliwa do smażenia
4 łyżki sosu ostrygowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
1 cebulka dymka (wraz ze szczypiorem)
1 niezbyt duża biała rzodkiew
Stek z tuńczyka w sezamie z sosem ostrygowo-sojowym - sposób przygotowania: Stek z tuńczyka zawijamy w folię przezroczystą, formujemy w rulon i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie odwijamy folię i obtaczamy rybę w sezamie. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy tuńczyka po półtorej minuty z każdej strony. Potem kroimy na kawałki o długości 1 cm. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie płynne składniki oraz dodając pokrojoną cebulkę dymkę. Na każdym kawałku ryby kładziemy odrobinę startej białej rzodkwi.
Sos ostrygowy
Sos ostrygowy to azjatycka przyprawa - gęsty, bogaty sos z wyciągiem z ostryg. Można go używać do przyprawiania, marynowania, smażenia oraz jako bazę do zup. Po otworzeniu należy przechowywać go w lodówce. Uwaga: gorsze gatunkowo sosy mogą zawierać mniej wyciągu z ostryg, a więcej glutaminianu sodu.
Sushi wciąż kusi
Tatar z łososia z czerwonym kawiorem i wasabi 1 filet z łososia, bez skóry i ości 1 łyżka majonezu japońskiego (może być zwykły) 1 łyżeczka pasty wasabi 1 łyżka czerwonego kawioru 1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu Łososia drobno kroimy lub lekko miksujemy w blenderze. Majonez mieszamy z wasabi. Na t
Zamiast karpia i śledzia
Pomarańcze i korzenne przyprawy nadadzą łososiowi odświętnego charakteru. Łosoś z pomarańczami, goździkami, lawendą i odrobiną miodu Składniki: 3 filety z łososia (po 20 dag każdy) 1 łyżka ciemnego miodu 2 łyżki oliwy 1 pomarańcza 4 goździki 3-4 gałązki suszonej lawendy
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-14053367/stek z tunczyka w sezamie z sosem ostrygowosojowym/p