Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Miesięcznik KuchniaFot. Marcin Klaban / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia japońskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)1 stek z tuńczyka (50 dag)1 łyżka sezamu (jasnego)oliwa do smażenia4 łyżki sosu ostrygowego3 łyżki sosu sojowego2 łyżki wody1 cebulkadymka (wraz ze szczypiorem)1 niezbyt duża biała rzodkiewStek z tuńczyka w sezamie z sosem ostrygowo-sojowym - sposób przygotowania: Stek z tuńczyka zawijamy w folię przezroczystą, formujemy w rulon i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie odwijamy folię i obtaczamy rybę w sezamie. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy tuńczyka po półtorej minuty z każdej strony. Potem kroimy na kawałki o długości 1 cm. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie płynne składniki oraz dodając pokrojoną cebulkędymkę. Na każdym kawałku ryby kładziemy odrobinę startej białej rzodkwi.Sos ostrygowySos ostrygowy to azjatycka przyprawa - gęsty, bogaty sos z wyciągiem z ostryg. Można go używać do przyprawiania, marynowania, smażenia oraz jako bazę do zup. Po otworzeniu należy przechowywać go w lodówce. Uwaga: gorsze gatunkowo sosy mogą zawierać mniej wyciągu z ostryg, a więcej glutaminianu sodu.Sushi wciąż kusiTatar z łososia z czerwonym kawiorem i wasabi 1 filet z łososia, bez skóry i ości 1 łyżka majonezu japońskiego (może być zwykły) 1 łyżeczka pasty wasabi 1 łyżka czerwonego kawioru 1 łyżeczka ziaren czarnego sezamuŁososia drobno kroimy lub lekko miksujemy w blenderze. Majonez mieszamy z wasabi. Na tZamiast karpia i śledziaPomarańcze i korzenne przyprawy nadadzą łososiowi odświętnego charakteru. Łosoś z pomarańczami, goździkami, lawendą i odrobiną miodu Składniki: 3 filety z łososia (po 20 dag każdy) 1 łyżka ciemnego miodu 2 łyżki oliwy 1 pomarańcza 4 goździki 3-4 gałązki suszonej lawendy