ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Ciasto: mąka i zimna wodaFarsz: ugotowane grzyby i warzywa z barszczu3 łyżki oliwy3 cebuleUszka do barszczu wigilijnego - sposób przygotowania: Grzyby z barszczu odcedź i bardzo dobrze odciśnij. Wraz z warzywami z zupy (bez cebuli) przepuść przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa pokrój w drobną kostkę. Na patelni na rozgrzanej oliwie usmaż pokrojone cebule, dodaj do grzybów i warzyw. Dopraw solą i pieprzem, a następnie starannie wyrób farsz. Przygotuj ciasto pierogowe z mąki i zimnej wody. Przesiej mąkę, na stolnicy zrób kopczyk i, stopniowo wlewając wodę, wyrabiaj ciasto, formując ostatecznie kulę. Kawałki ciasta rozwałkuj i wytnij małym kieliszkiem kółeczka. Na kółeczka ciasta nałóż farsz i zlep brzegi jak na pierogi. Połącz końce każdego pieroga, a czubek uszka wywiń na zewnątrz. Uszka ugotuj w osolonej wodzie, aż będą al dente. Podgrzewaj razem z zupą. Choć w większości przepisów na wigilijne pierogi i uszka nie wspomina się o tym, to zwykle dodaje się do farszu kiszoną kapustę. 1 kg kiszonej, opłukanej kapusty gotuje się do miękkości z dodatkiem soli, odciska i razem z grzybami przepuszcza przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Dzięki temu nadzienie do pierożków nie ma gorzkiego posmaku. Farsz grzybowy można też wykorzystać do pierogów podawanych jako samodzielna potrawa.Zakwas gotowy? Zobacz, jak Jakub Kuroń przygotowuje świąteczny barszczCo do barszczu?
Najbardziej tradycyjnym dodatkiem do barszczu są uszka z grzybami lub z kapustą i grzybami. Malutkie, zgrabne uszka są dumą pani domu. Uszka do barszczu wigilijnego Składniki: Ciasto: mąka i zimna woda Farsz: ugotowane grzyby i warzywa z barszczu 3 łyżki oliwy 3 cebule Grzyby z barszczu odcedź i