Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Palce lizać

Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Ciasto:
mąka i zimna
wodaFarsz: ugotowane
grzyby i warzywa z barszczu3 łyżki
oliwy3
cebuleUszka do barszczu wigilijnego - sposób przygotowania:
Grzyby z barszczu odcedź i bardzo dobrze odciśnij. Wraz z warzywami z zupy (bez
cebuli) przepuść przez maszynkę do
mięsa o dużych oczkach. Jeśli nie masz maszynki,
grzyby i warzywa pokrój w drobną kostkę. Na patelni na rozgrzanej
oliwie usmaż pokrojone
cebule, dodaj do
grzybów i warzyw. Dopraw
solą i
pieprzem, a następnie starannie wyrób farsz. Przygotuj ciasto pierogowe z
mąki i zimnej
wody. Przesiej
mąkę, na stolnicy zrób kopczyk i, stopniowo wlewając
wodę, wyrabiaj ciasto, formując ostatecznie kulę. Kawałki ciasta rozwałkuj i wytnij małym kieliszkiem kółeczka. Na kółeczka ciasta nałóż farsz i zlep brzegi jak na pierogi. Połącz końce każdego pieroga, a czubek uszka wywiń na zewnątrz. Uszka ugotuj w osolonej wodzie, aż będą al dente. Podgrzewaj razem z zupą. Choć w większości przepisów na wigilijne pierogi i uszka nie wspomina się o tym, to zwykle dodaje się do farszu
kiszoną kapustę. 1 kg kiszonej, opłukanej
kapusty gotuje się do miękkości z dodatkiem
soli, odciska i razem z
grzybami przepuszcza przez maszynkę do
mięsa o grubych oczkach. Dzięki temu nadzienie do pierożków nie ma gorzkiego posmaku. Farsz
grzybowy można też wykorzystać do pierogów podawanych jako samodzielna potrawa.Zakwas gotowy? Zobacz, jak Jakub Kuroń przygotowuje świąteczny barszczCo do barszczu?

Najbardziej tradycyjnym dodatkiem do barszczu są uszka z
grzybami lub z
kapustą i
grzybami. Malutkie, zgrabne uszka są dumą pani domu. Uszka do barszczu wigilijnego Składniki: Ciasto:
mąka i zimna
woda Farsz: ugotowane
grzyby i warzywa z barszczu 3 łyżki
oliwy 3
cebule Grzyby z barszczu odcedź i