Wykonanie
Ciasto:2 szklanki
mąki orkiszowejłyżeczka
soli3 łyżki
oliwy z oliwek1 szklanka gorącej
wodyFarsz:torebka
kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)1
cebula1 łyżka
majerankusólWykonanie:Zagnieść ciasto z podanych składników. Rozwałkować i wykrawać szklanką (bądź narzędziem do pierogów) kółeczka.

Cebulę zeszklić na
oliwie, dodać do ugotowanej
kaszy.

Całość doprawić
solą i
majerankiem, wymieszać.

Nakładać farsz na ciasto, lepić pierogi.W garnku ugotować
wodę z
solą i odrobiną
oliwy. Pierogi kłaść na wrzątek i po wypłynięciu gotować około 4-5 min. Wykładać na talerz polany
oliwą. Poszczególne warstwy pierogów tez warto skropić
oliwą, wtedy się nie sklejają.

Smacznego