ßßß Cookit - przepis na Zimowa zupa chińska

Zimowa zupa chińska

nazwa

Wykonanie

Z cyklu potraw jednogarnkowych. A dodatkowo wręcz błyskawiczna zupa. Nie jest szczytem kulinarnych umiejętności, ale smakuje rewelacyjnie, po prostu daje radę ;)
Składniki ( 4 porcje):
paczka mrożonych warzyw chińskich
2 piersi z kurczaka
1,5 kostki rosołowej drobiowej
200 ml sosu sojowego
ok 2 litry wody
sól/pieprz do smaku
4 jajka
szczypiorek od cebulki dymki
łyżka oliwy do smażenia
Do średniego garnka wlewamy łyżkę oliwy, ustawiamy na większy ogień. Wrzucamy do garnka pokrojone piersi (umyte i osuszone najpierw ;)) i smażymy aż do zrumienienia.
Zalewamy mięso wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy kostki rosołowe i paczkę warzyw (nie chcę tutaj uprawiać krypto reklamy - ale najlepsze są z frosty)
Gotujemy ok 15-20 min na wolnym ogniu. W między czasie gotujemy jajka na twardo i kroimy szczypiorek.
Na ok 5 min przed końcem gotowania dodajemy sos sojowy.
Wylewamy zupę na talerze, do każdego wkładamy po jajku i dekorujemy świeżym szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku.
Gotowe!
Mogę dodać, że zupa jest super dietetyczna ;)
Źródło:http://zwkladka.blogspot.com/2013/02/zimowa-zupa-chinska.html