ßßß
Na 5 sporych porcji:2 litry wody1 duża pietruszka (korzeń)1 duża dymka wraz ze szczypiorem1 duża marchew5 dużych pieczarek (im większe tym lepsze)1/2 małej kapusty bok choy (lub pekińskiej)1 mała biała rzodkiewok 5 cm imbiru1 łyżka sosu sojowego1 łyżka oleju sezamowegomakaron chow meinczarny sezam (opcjonalnie)
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Dymkę drobno pokroić. Wrzucić do wody i doprowadzić do wrzenia, gotować aż marchew lekko zmięknie.Rzodkiew dokładnie umyć i pokroić w plastry.Imbir obrać i pokroić w słupki.Pieczarki dokładnie umyć i obrać, pokroić w plastry (jeśli są naprawdę duże, to przekroić w pół i dopiero pokroić w plastry).Kapustę dokładnie umyć, pozbyć się twardego środka i drobno poszatkować.Gdy marchew zmięknie do wywaru dodajemy rzodkiew, imbir i pieczarki. Doprawiamy sosem sojowym i dodajemy olej sezamowy. Gotujemy na małym ogniu, aż rzodkiew będzie miękka.Na końcu dodać kapustę, wymieszać, przykryć i zostawić na bardzo wolnym ogniu około 3 minuty.Chow mein ugotować według instrukcji.Do miseczki nalać zupę, dodać makaron, posolić według uznania.Świetnie smakuje posypana czarnym sezamem.