Wykonanie
Jeśli lubicie delikatne ale wyraziste i klarowne smaki, to ta zupa przypadnie wam do gustu.Jest esencjonalna, wyraźnie imbirowa ale łagodna w smaku. Bok choy śmiało można zastąpić
kapustą pekińską a
makaron chow mein na przykład
ryżowym.Świetna, smakuje nawet mięsożercom! :)

Na 5 sporych porcji:2 litry
wody1 duża
pietruszka (korzeń)1 duża
dymka wraz ze
szczypiorem1 duża
marchew5 dużych
pieczarek (im większe tym lepsze)1/2 małej
kapusty bok choy (lub pekińskiej)1 mała biała
rzodkiewok 5 cm
imbiru1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
oleju sezamowegomakaron chow meinczarny
sezam (opcjonalnie)
Marchew i
pietruszkę obrać i pokroić w plastry.
Dymkę drobno pokroić. Wrzucić do
wody i doprowadzić do wrzenia, gotować aż
marchew lekko zmięknie.
Rzodkiew dokładnie umyć i pokroić w plastry.
Imbir obrać i pokroić w słupki.
Pieczarki dokładnie umyć i obrać, pokroić w plastry (jeśli są naprawdę duże, to przekroić w pół i dopiero pokroić w plastry).
Kapustę dokładnie umyć, pozbyć się twardego środka i drobno poszatkować.Gdy
marchew zmięknie do
wywaru dodajemy
rzodkiew,
imbir i
pieczarki. Doprawiamy
sosem sojowym i dodajemy
olej sezamowy. Gotujemy na małym ogniu, aż
rzodkiew będzie miękka.Na końcu dodać
kapustę, wymieszać, przykryć i zostawić na bardzo wolnym ogniu około 3 minuty.Chow mein ugotować według instrukcji.Do miseczki nalać zupę, dodać
makaron, posolić według uznania.Świetnie smakuje posypana czarnym
sezamem.