ßßß
 
            
         Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetąSkładniki: na formę do tarty o średnicy 25 cm120 g pszennej mąki30 g mąki grahamki120 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę2 łyżki nasion sezamu2 łyżki zimnej wody½ łyżeczki soliNadzienie do tarty3 buraczki średniej wielkości wraz z botwiną5 cm pora3 jajka300 ml mleka100 g feta50 g sera cheddar, utartegosól i pieprz do smaku1 łyżka oliwy1 łyżka świeżego tymianku, u mnie cytrynowy
Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetąSkładniki: na formę do tarty o średnicy 25 cm120 g pszennej mąki30 g mąki grahamki120 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę2 łyżki nasion sezamu2 łyżki zimnej wody½ łyżeczki soliNadzienie do tarty3 buraczki średniej wielkości wraz z botwiną5 cm pora3 jajka300 ml mleka100 g feta50 g sera cheddar, utartegosól i pieprz do smaku1 łyżka oliwy1 łyżka świeżego tymianku, u mnie cytrynowy Z podanych składników przygotuj spód do tarty. Posiekaj nożem zimne masło wraz z suchymi składnikami, następnie rękoma uformuj kulę. Nie zagniataj, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Wyrównaj brzegi, przykryj je kawałkami aluminiowej folii, lekko dociskając. W ten sposób brzegi zostają na miejscu podczas pieczenia. Nakłuj spód widelcem i podpiecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (10 stopni więcej w normalnym piekarniku lub według uznania) przez 10 minut.Przygotuj nadzienie. Buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą, posól i popieprz. Piecz w nagrzanym piekarniku jak wyżej przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone łodygi bez liści. Ułóż buraki na podpieczonym spodzie na przemian z pokrojoną botwiną, fetą i porem. Posyp tymiankiem i utartym cheddarem. Całość rozmąconymi w mleku jajkami. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika tym razem na 160ºC na termoobiegu i piecz przez około 30 minut. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia przez 10 minut.
Z podanych składników przygotuj spód do tarty. Posiekaj nożem zimne masło wraz z suchymi składnikami, następnie rękoma uformuj kulę. Nie zagniataj, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Wyrównaj brzegi, przykryj je kawałkami aluminiowej folii, lekko dociskając. W ten sposób brzegi zostają na miejscu podczas pieczenia. Nakłuj spód widelcem i podpiecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (10 stopni więcej w normalnym piekarniku lub według uznania) przez 10 minut.Przygotuj nadzienie. Buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą, posól i popieprz. Piecz w nagrzanym piekarniku jak wyżej przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone łodygi bez liści. Ułóż buraki na podpieczonym spodzie na przemian z pokrojoną botwiną, fetą i porem. Posyp tymiankiem i utartym cheddarem. Całość rozmąconymi w mleku jajkami. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika tym razem na 160ºC na termoobiegu i piecz przez około 30 minut. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia przez 10 minut. Polecane przepisyWytrawne mini tarty z brokulami i serem plesniowymMoja tarta szpinakowa z wędzonym łososiemTarta ze szparagami i kozim seremTarta hamburgerowa
Polecane przepisyWytrawne mini tarty z brokulami i serem plesniowymMoja tarta szpinakowa z wędzonym łososiemTarta ze szparagami i kozim seremTarta hamburgerowa