Wykonanie
Dawno nie robiłam wytrawnej tarty. Kupiłam pęczek
buraków z botwiną. Część wykorzystałam na
botwinkę, a z reszty upiekłam tartę.
Tarta z
burakami, botwiną i
fetą bardzo mi smakowała. Połączenie słodkich
buraków i słonej
fety to strzał w dziesiątkę. Lubię takie kontrastowe kombinacje. Do tarty dodałam również liście z łodygami. Spód do tarty zrobiłam z dodatkiem
mąki grahamki i nasion
sezamu.Wytrawna
tarta to idealne danie na obiad czy kolację. U mnie
tarta gości bardzo często w wersji wegetariańskiej jak i
mięsnej. Spód do tarty można przygotować wcześniej z podwójnej porcji i część zamrozić.
Wytrawna
tarta z
burakami, botwiną i
fetąSkładniki: na formę do tarty o średnicy 25 cm120 g
pszennej mąki30 g
mąki grahamki120 g
masła, zimnego, pokrojonego w kostkę2 łyżki nasion
sezamu2 łyżki zimnej
wody½ łyżeczki
soliNadzienie do tarty3
buraczki średniej wielkości wraz z botwiną5 cm
pora3
jajka300 ml
mleka100 g
feta50 g
sera cheddar, utartego
sól i
pieprz do smaku1 łyżka
oliwy1 łyżka świeżego
tymianku, u mnie
cytrynowyZ podanych składników przygotuj spód do tarty. Posiekaj nożem zimne
masło wraz z suchymi składnikami, następnie rękoma uformuj kulę. Nie zagniataj, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu.
Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Wyrównaj brzegi, przykryj je kawałkami aluminiowej folii, lekko dociskając. W ten sposób brzegi zostają na miejscu podczas pieczenia. Nakłuj spód widelcem i podpiecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (10 stopni więcej w normalnym piekarniku lub według uznania) przez 10 minut.Przygotuj nadzienie.
Buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Skrop oliwą,
posól i popieprz. Piecz w nagrzanym piekarniku jak wyżej przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone łodygi bez liści. Ułóż
buraki na podpieczonym spodzie na przemian z pokrojoną botwiną,
fetą i
porem. Posyp
tymiankiem i utartym
cheddarem. Całość rozmąconymi w
mleku jajkami. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika tym razem na 160ºC na termoobiegu i piecz przez około 30 minut. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia przez 10 minut.
Polecane przepisyWytrawne mini tarty z
brokulami i
serem plesniowymMoja
tarta szpinakowa z
wędzonym łososiemTarta ze
szparagami i
kozim seremTarta hamburgerowa