Wykonanie
Tarta z dedykacją dla M.Uwielbia je pod każdą postacią.Ja zresztą też.Sezonowo i wytrawnie.
Buraczkowo.Tak prosto. Zaskakująco smacznie.To nie pierwsze do niej podejście. Tym razem zdążyłam z fotką zanim zostały już tylko okruchy.....;)
Kruche ciasto:100 g zimnego
masła200 g
mąki pszennej1
jajołyżka zimnej
wodypół łyżeczki
soliFarsz:pęczek
botwinki3
jaja200 g
sera koziego, miękkiegook. 100 ml
śmietany 12%sól i
pieprz do smakuśweży
tymianekoliwa do smażeniaDodatkowo:kilka łyżek startego
parmezanuMasło posiekaj na mniejsze kawałki, dodaj
jajo,
mąkę i
sól oraz
wodę. Zagnieć gładkie i lśniące ciasto, uformuj kulę,
owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 30-45 minut.Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyklej nim formę do tarty lub tortownicę. Spód tarty ponakłuwaj widelcem i nakryj papierem do pieczenia. Na wierzch papieru wysyp ziarna
fasoli lub kulki do pieczenia.Tak przygotowany spód podpiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut (aż delikatnie zacznie się rumienić).
Buraczki obierz i pokrój w ok. 1 cm kostkę; liście
botwinki posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę
oliwy i podsmaż pokrojone
buraczki. Gdy zaczną się robić miękkie, dodaj liście i podsmażaj całość jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku
pieprzem i
solą.W misce rozkłóć
jajka ze
śmietaną. Dodaj pokrojony na małe kawałki
kozi ser, listki
tymianku oraz
sól i
pieprz.Na podpieczone ciasto wyłóż podsmażoną
botwinkę, a następnie zalej całość masą jajeczno-
serową.Wstaw całość do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Wyjmij tartę, posyp wierzch
parmezanem i zapiekaj przez kolejne 15-20 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty.Podawaj na ciepło lub na zimno.Smacznego!