ßßß Cookit - przepis na Clafoutis z pomidorkami czereśniowymi, czarnymi oliwkami i chedarem

Clafoutis z pomidorkami czereśniowymi, czarnymi oliwkami i chedarem

nazwa

Wykonanie

Pomysł zaczerpnięty z czasopisma "Moje gotowanie" - to był nasz wczorajszy szybki obiad, kilka kręceń łyżką, trochę tarcia sera i do pieca. Nie miałam wczoraj czasu ponieważ przerabiałam ogórki i buraczki na przetwory, a obiad jakiś by się przydało zjeść, a zamawianie pizzy odpadało bo ile można ją jeść ;). W przepisie podany jest parmezan, no ale cóż u nas w supermarkecie go brak, więc użyłam chedara. Wyszło pysznie i na pewno zawita u nas na stole nie raz w różnych kombinacjach :).
Składniki:
10 dag czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
3 jajka
12 dag mąki pszennej
szklanka mleka
50 ml oliwy
7 dag parmezanu lub chedara*
kilka pomidorków czereśniowych
sól, pieprz
masło i mąka do formy
Opis wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Naczynie do tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką. Oliwki kroimy na połówki, tymianek siekamy drobno i mieszamy z oliwkami.
Jajka mieszamy z mąką, solą i pieprzem, następnie dodajemy mleko i oliwę, dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy starty ser.
Umyte i osuszone pomidorki układamy w formie, rozkładamy wokół nich oliwki, zalewamy masą serowo-jajeczną. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika, przed podaniem nieco studzimy.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/08/clafoutis-z-pomidorkami-czeresniowymi.html