Wykonanie
Pomysł zaczerpnięty z czasopisma "Moje gotowanie" - to był nasz wczorajszy szybki obiad, kilka kręceń łyżką, trochę
tarcia sera i do pieca. Nie miałam wczoraj czasu ponieważ przerabiałam
ogórki i
buraczki na
przetwory, a obiad jakiś by się przydało zjeść, a zamawianie pizzy odpadało bo ile można ją jeść ;). W przepisie podany jest
parmezan, no ale cóż u nas w supermarkecie go brak, więc użyłam
chedara. Wyszło pysznie i na pewno zawita u nas na
stole nie raz w różnych kombinacjach :).
Składniki:10 dag czarnych
oliwek bez pestek2 łyżki posiekanego świeżego
tymianku3
jajka12 dag
mąki pszennejszklanka
mleka50 ml
oliwy7 dag
parmezanu lub
chedara*kilka
pomidorków czereśniowychsól,
pieprzmasło i
mąka do formyOpis wykonania:Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Naczynie do tarty smarujemy
masłem i oprószamy
mąką.
Oliwki kroimy na połówki,
tymianek siekamy drobno i mieszamy z
oliwkami.
Jajka mieszamy z
mąką,
solą i
pieprzem, następnie dodajemy
mleko i
oliwę, dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy
starty ser.Umyte i osuszone
pomidorki układamy w formie, rozkładamy wokół nich
oliwki, zalewamy masą
serowo-jajeczną. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika, przed podaniem nieco studzimy.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy