ßßß
 
            
         Na 6 dużych pierogów:Ciasto1/2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki żytniejok 1/2 szklanki wody (lub więcej, tyle ile zabierze ciasto)1 łyżeczka soliFarsz1 szklanka ryżu3 szklanki mlekaszczypta soliszczypta tymianku (według upodobania)Pasta munavoi3 duże jaja50 g miękkiego masła
Na 6 dużych pierogów:Ciasto1/2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki żytniejok 1/2 szklanki wody (lub więcej, tyle ile zabierze ciasto)1 łyżeczka soliFarsz1 szklanka ryżu3 szklanki mlekaszczypta soliszczypta tymianku (według upodobania)Pasta munavoi3 duże jaja50 g miękkiego masła Mąkę pszenną i żytnią przesiać do dużej miski, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję jak na normalne pierogi).Wykroić koła o dowolnej wielkości (moje miały średnicę 15 cm).Ryż ugotować na mleku z odrobiną soli, powinien być puszysty. Ostudzić, ewentualnie dodać tymianek.Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Drobno pokroić, dodać masło, dokładnie wymieszać aż całość będzie miała konsystencję pasty.Ugotowany ryż położyć na środek koła z ciasta, brzegi ciasta zawinąć i uformować (mniej więcej jak na zdjęciu). Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 20 minut (ciasto i ryż powinny sie przyrumienić).Podawać na ciepło lub zimno, posmarowane pastą jajeczną.Hyvää ruokahalua!
Mąkę pszenną i żytnią przesiać do dużej miski, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję jak na normalne pierogi).Wykroić koła o dowolnej wielkości (moje miały średnicę 15 cm).Ryż ugotować na mleku z odrobiną soli, powinien być puszysty. Ostudzić, ewentualnie dodać tymianek.Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Drobno pokroić, dodać masło, dokładnie wymieszać aż całość będzie miała konsystencję pasty.Ugotowany ryż położyć na środek koła z ciasta, brzegi ciasta zawinąć i uformować (mniej więcej jak na zdjęciu). Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 20 minut (ciasto i ryż powinny sie przyrumienić).Podawać na ciepło lub zimno, posmarowane pastą jajeczną.Hyvää ruokahalua!