Wykonanie
Piirakka czyli pierogi karelskie z masą
maślano - jajeczną. Danie pochodzi z Finlandii, składa się z pszenno - żytniego
spodu i ziemniaczanego bądź
ryżowego wypełnienia. U mnie w wersji z
ryżem. Do tego pyszna,
maślano -
jajeczna pasta. Polecam, bo wbrew pozorom wcale nie jest to trudny przepis.
Na 6 dużych pierogów:Ciasto1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki żytniejok 1/2 szklanki
wody (lub więcej, tyle ile zabierze ciasto)1 łyżeczka
soliFarsz1 szklanka
ryżu3 szklanki
mlekaszczypta
soliszczypta
tymianku (według upodobania)Pasta munavoi3 duże
jaja50 g miękkiego
masłaMąkę pszenną i żytnią przesiać do dużej miski, dodać
sól i
wodę. Zagnieść ciasto (powinno
mieć konsystencję jak na normalne pierogi).Wykroić koła o dowolnej wielkości (moje miały średnicę 15 cm).
Ryż ugotować na
mleku z odrobiną
soli, powinien być puszysty. Ostudzić, ewentualnie dodać
tymianek.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Drobno pokroić, dodać
masło, dokładnie wymieszać aż całość będzie miała konsystencję pasty.Ugotowany
ryż położyć na środek koła z ciasta, brzegi ciasta zawinąć i uformować (mniej więcej jak na zdjęciu). Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 20 minut (ciasto i
ryż powinny sie przyrumienić).Podawać na ciepło lub zimno, posmarowane
pastą jajeczną.Hyvää ruokahalua!