ßßß Cookit - przepis na Piirakka z munavoi

Piirakka z munavoi

nazwa

Wykonanie

Piirakka czyli pierogi karelskie z masą maślano - jajeczną. Danie pochodzi z Finlandii, składa się z pszenno - żytniego spodu i ziemniaczanego bądź ryżowego wypełnienia. U mnie w wersji z ryżem. Do tego pyszna, maślano - jajeczna pasta. Polecam, bo wbrew pozorom wcale nie jest to trudny przepis.
Na 6 dużych pierogów:
Ciasto
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
ok 1/2 szklanki wody (lub więcej, tyle ile zabierze ciasto)
1 łyżeczka soli
Farsz
1 szklanka ryżu
3 szklanki mleka
szczypta soli
szczypta tymianku (według upodobania)
Pasta munavoi
3 duże jaja
50 g miękkiego masła
Mąkę pszenną i żytnią przesiać do dużej miski, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję jak na normalne pierogi).
Wykroić koła o dowolnej wielkości (moje miały średnicę 15 cm).
Ryż ugotować na mleku z odrobiną soli, powinien być puszysty. Ostudzić, ewentualnie dodać tymianek.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Drobno pokroić, dodać masło, dokładnie wymieszać aż całość będzie miała konsystencję pasty.
Ugotowany ryż położyć na środek koła z ciasta, brzegi ciasta zawinąć i uformować (mniej więcej jak na zdjęciu). Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 20 minut (ciasto i ryż powinny sie przyrumienić).
Podawać na ciepło lub zimno, posmarowane pastą jajeczną.
Hyvää ruokahalua!
Źródło:http://goodmoodfood-goodmoodfood.blogspot.com/2013/07/piirakka-z-munavoi.html