Wykonanie
Przepis pochodzi z tej strony.Miałam okazję odświeżyć swój fiński.Piątkowe bezmięsne danie!
potrzebujemy:nadzienie- 100 g
masła- 0.5 l
wody- 250 g
ryżu- 250
mleka- 2 łyżeczki
soliRozpuszczamy
masło w ciepłej wodzie, wsypujemy
ryż i gotujemy na małym ogniu. Po 30 min wlewamy
mleko i gotujemy jeszcze ok. 2 godzin, musimy uważać, żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy.ciasto- 250
mąki pszennej- 250
mąki żytniej- 200 ml
wody-
sól-
jajkoCiasto zagniatamy jak na pierogi. Wycinamy za pomocą szklanki
okręgi które nadziewamy papką
ryżową.Powinny
mieć kształt wrzecionowaty.Zapiekamy w piekarniku ok 20 minut w 200 stopniach.Życzę Wam smacznego!
KarjalanpiirakkatIngredients:filling- 100 g butter- 0 . 5 liters of water- 250 g rice- 250 milk- 2 teaspoons of saltMelt butter in hot water,
pour the rice and cook on low a heat.After 30 minutes
pour the milk and cook for approx 2 hours.Be careful not to mush up burnt.Cool down cooked filling.dough- 250
flour- 250 rye
flour- 200 ml of water- salt- eggKnead the dough as dumplings. Cut out circles using a glass and fill with rise-paste.They should have a fusiform shape.Bake in the oven for about 20 minutes at 200 degrees.
Bon apetit!