Wykonanie
            Przepis pochodzi z tej strony.Miałam okazję odświeżyć swój fiński.Piątkowe bezmięsne danie!

potrzebujemy:nadzienie- 100 g 
masła- 0.5 l 
wody- 250 g 
ryżu- 250 
mleka- 2 łyżeczki 
soliRozpuszczamy 
masło w ciepłej wodzie, wsypujemy 
ryż i gotujemy na małym ogniu. Po 30 min wlewamy 
mleko i gotujemy jeszcze ok. 2 godzin, musimy uważać, żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy.ciasto- 250 
mąki pszennej- 250 
mąki żytniej- 200 ml 
wody- 
sól- 
jajkoCiasto zagniatamy jak na pierogi. Wycinamy za pomocą szklanki 
okręgi które nadziewamy papką 
ryżową.Powinny 
mieć kształt wrzecionowaty.Zapiekamy w piekarniku ok 20 minut w 200 stopniach.Życzę Wam smacznego!

KarjalanpiirakkatIngredients:filling- 100 g butter- 0 . 5 liters of water- 250 g rice- 250 milk- 2 teaspoons of saltMelt butter in hot water, 
pour the rice and cook on low a heat.After 30 minutes 
pour the milk and cook for approx 2 hours.Be careful not to mush up burnt.Cool down cooked filling.dough- 250 
flour- 250 rye 
flour- 200 ml of water- salt- eggKnead the dough as dumplings. Cut out circles using a glass and fill with rise-paste.They should have a fusiform shape.Bake in the oven for about 20 minutes at 200 degrees.

Bon apetit!
