ßßß Cookit - przepis na 30 października 2012

30 października 2012

nazwa

Wykonanie

Mroźne poranki, skrobanie szyb w samochodzie, zimowe czapki i szaliki, trochę to mało październikowe. Bardzo lubię zimę, śnieg i kolory tej pory roku za oknami. Mam wtedy ochotę jeść i gotować, gotować i jeść, a potem wypić kawę i zacząć wszystko od początku. Kuchnia to moje ulubione miejsce w domu. Ogrzewam się jak kot przy włączonym piekarniku, a zapachy z niego płynące to balsam na moją zmarzniętą duszę.
Po różnych wyszukanych daniach, które zdarzyło mi się ostatnio próbować, nabrałam nieodpartej ochoty na nasze rodzime warzywa, czyli marchew, buraki czy na przykład kapustę, ale przygotowane trochę inaczej.
Tarta rodem z Francji, warzywa prosto z naszego targu, a do tego ser kozi i trochę przypraw.
TARTA Z BURAKAMI, KOZIM SEREM NA KONFICIE Z CEBULI
Składniki:
spód tarty:
200g mąki pszennej
100g mąki kukurydzianej
150g masła
1 całe jajko
szczypta soli
nadzienie:
400g buraków
150g twardego sera koziego, który nadaje się do pokruszenia
3 czerwone cebule
masło
ocet balsamiczny
oliwa virgin
sól, pieprz
miód
tymianek, najlepiej świeży
Jak zrobiłam:
spód tarty:
Posiekałam masło z mąką, jedną i drugą, dodałam sól, wszystko szybko zagniotłam. Jeżeli jest za suche można dodać odrobinę bardzo zimnej wody.
Rozwałkowałam, najlepiej to robić między dwiema warstwami folii, przeniosłam na wałku do formy i wylepiłam jej spód. Formę włożyłam do lodówki na pół godziny.
Wychłodzony spód nakłułam widelcem w kilkunastu miejscach, włożyłam do nagrzanego do 180'C piekarnika i piekłam przez około 20 minut; nie może być ani zbyt podpieczony ani surowy po środku.
Upieczony spód wyjęłam i ostudziłam.
nadzienie:
konfit z czerwonej cebuli
Na patelni roztopiłam masło; kiedy było gorące wrzuciłam na nie czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Smażyłam na bardzo małym ogniu przez kilkanaście minut, potem dodałam 2 - 3 łyżki octu balsamicznego i 2 - 3 łyżki płynnego miodu. Smażyłam, aż była zupełnie miękka.
buraki:
Dokładnie umyte buraki piekłam w rozgrzanym do 200'C piekarniku, aż były miękkie. Po ostudzeniu obrałam ze skórki.
Na wystudzonym spodzie tarty ułożyłam warstwę konfitury z cebuli, rozprowadzając ją równo na całej powierzchni.
Na cebuli położyłam kawałki buraków; buraki pokroiłam na połowy, a każdą z nich na 3 części o kształcie łódki.
Na wierzchu tarty pokruszyłam ser kozi na grube kawałki; przy podpiekaniu ładnie się roztopią.
Całość skropiłam oliwą, dodałam sól i pieprz i posypałam listkami świeżego tymianku. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180'C i piekłam przez kilkanaście minut, aż ser się roztopił.
Upieczona tarta pięknie wygląda dodatkowo udekorowana gałązkami swieżego tymianku.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/10/30-pazdziernika-2012.html