Wykonanie
            Mroźne poranki, skrobanie szyb w samochodzie, zimowe czapki i szaliki, trochę to mało październikowe. Bardzo lubię zimę, śnieg i kolory tej 
pory roku za oknami. Mam wtedy ochotę jeść i gotować, gotować i jeść, a 
potem wypić 
kawę i zacząć wszystko od początku. Kuchnia to moje ulubione miejsce w domu. Ogrzewam się jak kot przy włączonym piekarniku, a zapachy z niego płynące to balsam na moją zmarzniętą duszę.Po różnych wyszukanych daniach, które zdarzyło mi się ostatnio próbować, nabrałam nieodpartej ochoty na nasze rodzime warzywa, czyli 
marchew, 
buraki czy na przykład 
kapustę, ale przygotowane trochę inaczej.
Tarta rodem z Francji, warzywa prosto z naszego targu, a do tego 
ser kozi i trochę przypraw.


TARTA Z 
BURAKAMI, 
KOZIM SEREM NA KONFICIE Z 
CEBULISkładniki:spód tarty:200g 
mąki pszennej100g 
mąki kukurydzianej150g 
masła1 całe 
jajkoszczypta 
solinadzienie:400g 
buraków150g 
twardego sera koziego, który nadaje się do pokruszenia3 
czerwone cebulemasłoocet balsamicznyoliwa virgin
sól, 
pieprzmiódtymianek, najlepiej świeży

Jak zrobiłam:spód tarty:Posiekałam 
masło z 
mąką, jedną i drugą, dodałam 
sól, wszystko szybko zagniotłam. Jeżeli jest za suche można dodać odrobinę bardzo zimnej 
wody.Rozwałkowałam, najlepiej to robić 
między dwiema warstwami folii, przeniosłam na wałku do formy i wylepiłam jej spód. Formę włożyłam do lodówki na pół godziny.Wychłodzony spód nakłułam widelcem w kilkunastu miejscach, włożyłam do nagrzanego do 180'C piekarnika i piekłam przez około 20 minut; nie może być ani zbyt podpieczony ani surowy po środku.Upieczony spód wyjęłam i ostudziłam.nadzienie:konfit z 
czerwonej cebuliNa patelni roztopiłam 
masło; kiedy było gorące wrzuciłam na nie 
czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Smażyłam na bardzo małym ogniu przez kilkanaście minut, 
potem dodałam 2 - 3 łyżki 
octu balsamicznego i 2 - 3 łyżki płynnego 
miodu. Smażyłam, aż była zupełnie miękka.
buraki:Dokładnie umyte 
buraki piekłam w rozgrzanym do 200'C piekarniku, aż były miękkie. Po ostudzeniu obrałam ze skórki.

Na wystudzonym spodzie tarty ułożyłam warstwę 
konfitury z 
cebuli, rozprowadzając ją równo na całej powierzchni.Na 
cebuli położyłam kawałki 
buraków; 
buraki pokroiłam na połowy, a każdą z nich na 3 części o kształcie 
łódki.Na wierzchu tarty pokruszyłam 
ser kozi na grube kawałki; przy podpiekaniu ładnie się roztopią.Całość 
skropiłam oliwą, dodałam 
sól i 
pieprz i posypałam listkami świeżego 
tymianku. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180'C i piekłam przez kilkanaście minut, aż 
ser się roztopił.

Upieczona 
tarta pięknie wygląda dodatkowo udekorowana gałązkami swieżego 
tymianku.