Wykonanie
Mroźne poranki, skrobanie szyb w samochodzie, zimowe czapki i szaliki, trochę to mało październikowe. Bardzo lubię zimę, śnieg i kolory tej
pory roku za oknami. Mam wtedy ochotę jeść i gotować, gotować i jeść, a
potem wypić
kawę i zacząć wszystko od początku. Kuchnia to moje ulubione miejsce w domu. Ogrzewam się jak kot przy włączonym piekarniku, a zapachy z niego płynące to balsam na moją zmarzniętą duszę.Po różnych wyszukanych daniach, które zdarzyło mi się ostatnio próbować, nabrałam nieodpartej ochoty na nasze rodzime warzywa, czyli
marchew,
buraki czy na przykład
kapustę, ale przygotowane trochę inaczej.
Tarta rodem z Francji, warzywa prosto z naszego targu, a do tego
ser kozi i trochę przypraw.
TARTA Z
BURAKAMI,
KOZIM SEREM NA KONFICIE Z
CEBULISkładniki:spód tarty:200g
mąki pszennej100g
mąki kukurydzianej150g
masła1 całe
jajkoszczypta
solinadzienie:400g
buraków150g
twardego sera koziego, który nadaje się do pokruszenia3
czerwone cebulemasłoocet balsamicznyoliwa virgin
sól,
pieprzmiódtymianek, najlepiej świeży
Jak zrobiłam:spód tarty:Posiekałam
masło z
mąką, jedną i drugą, dodałam
sól, wszystko szybko zagniotłam. Jeżeli jest za suche można dodać odrobinę bardzo zimnej
wody.Rozwałkowałam, najlepiej to robić
między dwiema warstwami folii, przeniosłam na wałku do formy i wylepiłam jej spód. Formę włożyłam do lodówki na pół godziny.Wychłodzony spód nakłułam widelcem w kilkunastu miejscach, włożyłam do nagrzanego do 180'C piekarnika i piekłam przez około 20 minut; nie może być ani zbyt podpieczony ani surowy po środku.Upieczony spód wyjęłam i ostudziłam.nadzienie:konfit z
czerwonej cebuliNa patelni roztopiłam
masło; kiedy było gorące wrzuciłam na nie
czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Smażyłam na bardzo małym ogniu przez kilkanaście minut,
potem dodałam 2 - 3 łyżki
octu balsamicznego i 2 - 3 łyżki płynnego
miodu. Smażyłam, aż była zupełnie miękka.
buraki:Dokładnie umyte
buraki piekłam w rozgrzanym do 200'C piekarniku, aż były miękkie. Po ostudzeniu obrałam ze skórki.
Na wystudzonym spodzie tarty ułożyłam warstwę
konfitury z
cebuli, rozprowadzając ją równo na całej powierzchni.Na
cebuli położyłam kawałki
buraków;
buraki pokroiłam na połowy, a każdą z nich na 3 części o kształcie
łódki.Na wierzchu tarty pokruszyłam
ser kozi na grube kawałki; przy podpiekaniu ładnie się roztopią.Całość
skropiłam oliwą, dodałam
sól i
pieprz i posypałam listkami świeżego
tymianku. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180'C i piekłam przez kilkanaście minut, aż
ser się roztopił.
Upieczona
tarta pięknie wygląda dodatkowo udekorowana gałązkami swieżego
tymianku.