Wykonanie
Małe zapiekanki na śniadanie, lunch albo kolację bo zawsze smakują dobrze. Kilka składników i jest pysznie !
czas przygotowania : 40 minutskładniki na 4 porcje :150 g
kaszy gryczanej palonej4
jajka2 duże
cebule czerwone1 łyżeczka
oliwy albo
masła8 czubatych łyżek startego drobno
sera parmigiano reggiano1 łyżka
cukru brązowego1 łyżka
mioduok. 100 ml
octu balsamicznego ciemnego1/3 łyżeczki świeżych listków
tymiankudo smaku -
sól,
pieprz mielony
sposób przygotowania :
cebule obrałam i pokroiłam w cienkie piórka. Rozgrzałam rondel i na dno wsypałam
cukier. Kiedy zaczął się karmelizować wlałam
miód i po chwili wsypałam
cebulę, od razu trochę posoliłam - wymieszałam, smażyłam mieszając kilka minut. Gdy
cebula się zeszkliłam wlałam
ocet i dusiłam aż
cebula zmiękła a płyn zredukował. Doprawiłam do smaku
pieprzem,
solą i dodałam
tymianek.
Kaszę zalałam ok. 3/4 szkl.
wody i gotowałam pod przykryciem ok. 10 minut aż wchłonęła cały płyn. Powinna być jeszcze leciutko twardawa. Przestudziłam.Ramekiny posmarowałam od środka tłuszczem i wysypałam
parmezanem - po łyżce na naczynko.
Kaszę wymieszałam z 2 łyżkami
sera i rozłożyłam sprawiedliwie na dno każdej miseczki. Na
kaszę nałożyłam
cebulę. W składnikach zrobiłam wgłębienie i wbiłam po 1
jajku na porcję. Wierzch posypałam resztą
sera.Zapiekałam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C