Wykonanie
            Konfitura z 
czerwonej cebuli to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju 
wędlin, pasztetów czy 
serów. Zawekowana może stać i czekać na swoją 
porę kilka miesięcy. Zwykłą kanapkę zamieni w prawdziwy rarytas ;) .Składniki (na ok. 5-6 niedużych słoiczków):· 2 kg 
czerwonej cebuli· 4 łyżki 
masła klarowanego· 2 łyżki 
miodu rzepakowego· 4 łyżki 
brązowego cukru· 1/3 szklanki 
octu balsamicznego· 
sól - ok. 1,5 łyżki· 
pieprz - ok.1 łyżeczki· kilka kropel 
ostrego sosu 
chilliCebulę kroimy w piórka. W rondlu o szerokim dnie rozgrzewamy 
masło klarowane, dodajemy 
cebulę i smażymy na niedużym ogniu aż będzie lekko miękka. Dodajemy 
miód oraz 
cukier brązowy- dokładnie mieszamy. Zalewamy 
octem balsamicznym. Dalej gotujemy na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsty sos. Doprawiamy 
solą i 
pieprzem. Całość powinna dusić się co najmniej 1 godzinę na małym ogniu. Od czasu do czasu 
cebulę należy przemieszać. Na samym końcu zaostrzamy sosem 
chilli. Gorącą przekładamy do słoiczków, każdy dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy w takiej pozycji do wystygnięcia. Smacznego!