Wykonanie
Konfitura z
czerwonej cebuli to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju
wędlin, pasztetów czy
serów. Zawekowana może stać i czekać na swoją
porę kilka miesięcy. Zwykłą kanapkę zamieni w prawdziwy rarytas ;) .Składniki (na ok. 5-6 niedużych słoiczków):· 2 kg
czerwonej cebuli· 4 łyżki
masła klarowanego· 2 łyżki
miodu rzepakowego· 4 łyżki
brązowego cukru· 1/3 szklanki
octu balsamicznego·
sól - ok. 1,5 łyżki·
pieprz - ok.1 łyżeczki· kilka kropel
ostrego sosu
chilliCebulę kroimy w piórka. W rondlu o szerokim dnie rozgrzewamy
masło klarowane, dodajemy
cebulę i smażymy na niedużym ogniu aż będzie lekko miękka. Dodajemy
miód oraz
cukier brązowy- dokładnie mieszamy. Zalewamy
octem balsamicznym. Dalej gotujemy na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsty sos. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość powinna dusić się co najmniej 1 godzinę na małym ogniu. Od czasu do czasu
cebulę należy przemieszać. Na samym końcu zaostrzamy sosem
chilli. Gorącą przekładamy do słoiczków, każdy dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy w takiej pozycji do wystygnięcia. Smacznego!