ßßß Cookit - przepis na Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

nazwa

Wykonanie

Konfitura z czerwonej cebuli to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju wędlin, pasztetów czy serów. Zawekowana może stać i czekać na swoją porę kilka miesięcy. Zwykłą kanapkę zamieni w prawdziwy rarytas ;) .
Składniki (na ok. 5-6 niedużych słoiczków):
· 2 kg czerwonej cebuli
· 4 łyżki masła klarowanego
· 2 łyżki miodu rzepakowego
· 4 łyżki brązowego cukru
· 1/3 szklanki octu balsamicznego
· sól - ok. 1,5 łyżki
· pieprz - ok.1 łyżeczki
· kilka kropel ostrego sosu chilli
Cebulę kroimy w piórka. W rondlu o szerokim dnie rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy cebulę i smażymy na niedużym ogniu aż będzie lekko miękka. Dodajemy miód oraz cukier brązowy- dokładnie mieszamy. Zalewamy octem balsamicznym. Dalej gotujemy na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość powinna dusić się co najmniej 1 godzinę na małym ogniu. Od czasu do czasu cebulę należy przemieszać. Na samym końcu zaostrzamy sosem chilli. Gorącą przekładamy do słoiczków, każdy dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy w takiej pozycji do wystygnięcia. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/03/konfitura-z-czerwonej-cebuli.html