ßßß Cookit - przepis na Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

nazwa

Wykonanie

Prosty przepis na zagospodarowanie nadmiaru cebuli, jak trafi się trochę jej białej odmiany, to też nic się nie stanie. Jutro za to pokażę jak pysznie wykorzystać taką konfiturę, zapraszam :)
Składniki:
- 1 kg czerwonej cebuli
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka tymianku
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju i 1 łyżką masła wrzuć cebulę z tymiankiem. Podsmażaj, aż zmięknie, następnie dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Dodaj ocet balsamiczny i podsmażaj tak długo, aż ocet wyparuje, ok. 20 minut, mieszaj co jakiś czas. Na koniec przypraw solą i pieprzem. Przełóż do słoika i trzymaj w lodówce, do dwóch tygodni.
Źródło:http://cornerwithrecipes.blogspot.com/2013/08/konfitura-z-czerwonej-cebuli.html