Wykonanie
Dawno mnie nie było, tylko od czasu do czasu z doskoku bo miałam gości. Nie wypadało siedzieć znosem w komputerze. Ale teraz już wracam z nowymi przepisami.
Będę dodawała w miarę możliwości czasowych :)Zapiekanka ta zaciekawiła mnie przede wszystkim przez swoje ciasto bo jest na kruchym cieście a właściwie w kruchym cieście. W środku króluje
por i
feta. Całość świetnie do siebie pasuje, jest bardzo syta i smaczna. Przepis z książki " Kuchnia turecka " wydawnictwa Olesiejuk.
Całość robiłam z połowy porcji. Kruche ciasto robiłam z całości ( nie zużyłam całego cześć zamroziłam ) natomiast farsz z połowy.Przepis podaje jak w książce na całość.Składniki na kruche ciasto :350 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli115 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę1 lekko roztrzepane
jajkookoło 6 łyżek bardzo zimnej
wodyMąkę przesiewamy, dodajemy
sól i zimne
masło. Rozcieramy palcami aż całość będzie przypominała okruchy. Dodajemy
jajko i taką ilość
wody ( z tych 6 łyżek ) aż powstanie miękkie ciasto. Lekko wyrobić, żeby całość była jednolita. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30minut. Według mnie to za krótko bo ciasto jeszcze się klei przy wałkowaniu. Lepiej włożyć do zamrażalnika lub do lodówki tylko na dłużej około 1 godz.Składniki na farsz :675 g
pora ( białej części ) to jest około 4 duże białe części
pora4 łyżki
oliwy115 g
sera feta1 łyżka pokrojonej drobno świeżej
natki pietruszki1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne4 roztrzepane
jajka1 łyżeczka
mlekaPora oczyszczamy i kroimy w cienkie pół talarki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy. Wrzucić
pora i smażyć go na niewielkim ogniu aż zmięknie i zrumieni się. Odstawić na chwilkę do przestygnięcia. Do
pora dodajemy pokruszony
ser feta,
natkę pietruszki,
pieprz cayenne i pozostałą
oliwę.
Jaja roztrzepujemy, trochę odlewamy do pędzlowania wierzchu zapiekanki a resztę dodajemy do farszu. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.Kruche ciasto wyciągamy z lodówki. Rozwałkowujemy je cienko podsypując niewielką ilością
maki( zrobiłam trochę grubsze i nie rozwałkowywałam tylko wylepiłam dno) na wymiary blachy ( 25x30 cm ). 2/3 ciasta wykładamy no i trochę boki blachy. Na spód wykładamy farsz a sam wierzch przykrywamy pozostałym
ciastem przy czym wcześniej mokrym palcem zwilżamy brzegi żeby ciasto dobrze przyległo. Na końcu lekko dociskamy aby dobrze się skleiło.Do odlanej części roztrzepanych jaj dodajemy
mleko, mieszamy. Za pomocą pędzelka smarujemy wierzch zapiekanki. Ponad to wierzch nacinamy w kilku miejscach nożem żeby para mogła się wydostać.Pieczemy w temp. 200°C przez 30 minut aż wierzch się zrumieni. Przed podaniem odstawiamy na 10 minut.Smacznego :)