Wykonanie
Polędwiczki wieprzowe w pomidorach to idealne danie na szybki obiad w tygodniu czy wykwintny obiad na niedzielę. Delikatne
polędwiczki wieprzowe można przyrządzić w całości lub w porcjach. Na ogół rumienię
mięso w jednym kawałku na patelni, a później wkładam do piekarnika na kilka minut.
Polędwiczki wieprzowe przyrządzam często nadziewane jak na przykład
polędwiczki wieprzowe z
mozzarellą . Uwielbiam
polędwiczki w sosie . Klasyczne danie to oczywiście
polędwiczki wieprzowe w
sosie grzybowym .

Składniki: na 4 porcje600 g
polędwiczki wieprzowej1 gałązka
rozmarynu½ małej
papryki czerwonej i żółtej1 mała
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanego
tymianku, świeżego400 g
pomidorów z puszki1 łyżka
oliwy50 ml
czerwonego wina, wytrawnego
sól i
czarny pieprz do smakuNastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Przed przyrządzaniem
mięsa usuń błony.
Posól i dopraw i
pieprzem a następnie zrumień na rozgrzanym
oleju z gałązką świeżego
rozmarynu. Zrumienione
mięso przełóż do żaroodpornego naczynia.Przygotuj sos.
Cebulę i
czosnek pokrój w kostkę, zeszklij na
oliwie. Pokrój w kostkę obie
papryki i dodaj do
cebuli. Wlej
wino i smaż przez 2 minuty. Dodaj
pomidory z puszki, dopraw sos
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Zagotuj sos, a następnie polej nim
mięso. Przykryj formę aluminiową folią i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 – 30 minut w zależności od grubości
polędwiczki. Wyjmij upieczone
mięso, odczekaj 10 minut, a następnie pokrój w grube plastry. Ułóż na półmisku. Zamieszaj sos i polej nim
polędwiczki. Podaj danie z
ziemniakami i
sałatką.Polecane przepisyZupa z
kurczakiem i
batatamiMielone z
bazylią i
mozzarellaPulpety w
kokosowym sosieKrokiety z
kurczakiem,
mozzarella i
szpinakiem