Wykonanie
Wyjątkowo bogaty, tegoroczny, wybór różnych gatunków
pomidorów, skłania do eksperymentów. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy pomidorowej z pieczonych
pomidorów. Było warto. Jest zdecydowanie inna w smaku niż tradycyjna pomidorówka a to dzięki pieczonym
pomidorom i dużej ilości
bazylii. Zupa wyszła dosyć gęsta i bardzo smaczna. Można ja jeść i ciepłą i zimną. Polecam.Inspiracją był przepis z tej strony.

składnikiok 1200g dojrzałych
pomidorów przekrojonych wzdłuż na pół1/4 szklanki
oliwy plus 2 łyżki1 łyżka
soli1 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu4 średnie lub 2 duże
cebule, posiekane ( ok 2 szklanek posiekanej)6 ząbków
czosnku, drobno posiekany2 łyżki
masła1/4 łyżeczki
płatków czerwonej papryki1 puszka
pomidorów krojonych (lub dojrzałych świeżych)duży pęk świeżych liści
bazylii1 łyżeczka świeżych liści
tymianku1 litr
bulionu z kurczaka lub
wodyprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blachę wyłożyć folią aluminiową , ułożyć na niej
pomidory przeciętą częścią do góry, posypać
solą i
pieprzem polać
oliwą. Rozprowadzić
oliwę po pomidorach równomiernie najlepiej rękami. Piec przez 45 minut.W dużym garnku rozgrzać
oliwę z
masłem podsmażać
cebulę,
czosnek i
płatki chili ok 10 minut, aż
cebula lekko zbrązowieje.Dodać
pomidory z puszki,
bazylię,
tymianek i
bulion z kurczaka. Dodać
pomidory pieczone w piecu, wraz z całym
sokiem który puściły. Można przed dodaniem ich do zupy obrać je ze skórki, ale jest ona tak aromatyczna,że szkoda mi było je wyrzucać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 40 minut. Przetrzeć blenderem, lub jak ktoś woli przez sito - oddzielą się wtedy skórki. Doprawić do smaku . Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!





