Wykonanie

Z przyjemnością przyłączyłam się do kampanii społecznej „
Owoce i warzywa w szkole „. Głównym celem tego programu jest zwiększenie ilości spożywanych przez dzieci
warzyw i owoców oraz propagowanie zdrowego odżywiania już od najmłodszych lat. Dla mnie – mamy niejadka – jest to temat szczególnie ważny i trudny zarazem.O tym jak ważne są
warzywa i owoce w codziennej diecie rozpisywać się nie
będę. Mam nadzieję, że każdy kto zagląda na blogi kulinarne mniej lub bardziej zdaje sobie z tego sprawę. Jeżeli chodzi o moją córkę temat jedzenia warzyw jest szczególnie trudny. Od dziecka miała z nimi problem i wybrzydzała przy każdym posiłku.
Owoce nie stanowiły problemu, natomiast warzywa nierzadko spędzały mi sen z powiek. Na przełomie tych kilku lat nauczyłam się więc tak planować posiłki aby podane przeze mnie warzywa były szczególnie atrakcyjne. Dlatego dzisiaj specjalnie w ramach tej akcji przedstawię Wam przepis na pizzę z grillowanymi warzywami i
mozzarellą, którą moja córka się zajada. Sama pomaga mi w przygotowaniach począwszy od ciasta a na składnikach skończywszy.

Zanim jednak poznacie przepis chciałaby abyście zapoznali się z materiałami dotyczącymi tej akcji. W pierwszej kolejności polecam Wam spot zachęcający do spożywania warzyw oraz teledysk, do którego muzykę skomponował Andrzej Smolik, a tańczą i śpiewają Julia Kamińska oraz Jarosław Boberek.Składniki na 2 duże pizze:ciasto na pizzę – zachęcam do przygotowania tego CIASTA NA PIZZĘ500ml passaty pomidorowej1 ząbek
czosnku1 łyżka
masła1 łyżka mieszanki
ziół do pizzy (
bazylia i
oregano)1 mała
cukiniapapryka czerwonapapryka żółtapół białej
cebulikilka
pomidorków koktajlowych – opcjonalnie1 łyżka
oliwy z oliwek1 kula białej
mozzarelligarść tartej
mozzarelli – opcjonalnie
sól i
czarny pieprz do smakuPrzygotowujemy
sos pomidorowy na pizzę – W niewielkim rondelku rozpuszczamy
masło. Dodajemy posiekany drobno ząbek
czosnku, zmniejszamy ogień i delikatnie podsmażamy całość. Delikatnie mieszamy. Ważne aby
czosnku nie przypalić bo będzie gorzki. Dodajemy passatę
pomidorową i całość zagotowujemy. Doprawiamy
przyprawami oraz
solą i
czarnym pieprzem. Gotujemy około 5-7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.Przygotowujemy grillowane warzywa –
Cukinię kroimy w talarki.
Papryki po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w pół-księżyce.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę
oliwy z oliwek i doprawiamy
solą i
pieprzem. Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową przekładamy warzywa i smażymy aby lekko zmiękły. Wystarczy 1-2 minuty z każdej strony.Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni bez termoobiegu (góra-dół).Pizza – przygotowane ciasto na pizzę rozciągamy do uzyskania pożądanego kształtu (można użyć formy do pizzy lub specjalnego kamienia do jej pieczenia). Wierzch kolistymi ruchami smarujemy przygotowanym wcześniej
sosem pomidorowym. Na wierzch posypujemy tartą
mozzarellę (o ile jej używamy). Układamy zgrillowane wcześniej warzywa oraz pokrojoną w plasterki białą
mozzarellę.Całość pieczemy około 12-13 minut w nagrzanym do 250 stopni piekarniku.

*wpis powstał we współpracy z Agencją Rynku Rolnego w ramach kampanii „Owoce i warzywa w szkole”