ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana papryką, pomidorkami i mozzarellą

Cukinia faszerowana papryką, pomidorkami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Pyszna i sycąca, idealna jako samodzielne danie lub dodatek do delikatnych, niezbyt tłustych mięs. Nie ma nic prostszego, niż przygotowanie takiego obiadu.
Składniki (dla dwóch osób):
2 małe cukinie (po ok. 250-300 g)
kulka mozzarelli (100 – 125 g)
pół żółtej papryki
kilka sztuk pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
sól i śweżo mielony, czarny pieprz
nieduża ilość oliwy
świeżo mielony czarny pieprz + ewentualnie sól
świeża bazylia do podania
Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążamy gniazda nasienne, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
W powstałych zagłębieniach układamy pokrojoną w kostkę paprykę i połówki pomidorków, na koniec pomiędzy warzywami rozkładając porwaną na kawałeczki mozzarellę. Łódeczki posypujemy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli, skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C i pieczemy przez około 30 minut.
Przed podaniem posypujemy porwanymi listkami bazylii.
Inspiracja: madameedith.com
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2016-04-30
Przygotowanie:
10M
Gotowanie/pieczenie:
30M
Całkowity czas:
40M
Średnia ocena:
5
Based on 2 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2016/04/30/cukinia-faszerowana-papryka-pomidorkami-i-mozzarella