Wykonanie
Pyszna i sycąca, idealna jako samodzielne danie lub dodatek do delikatnych, niezbyt tłustych
mięs. Nie ma nic prostszego, niż przygotowanie takiego obiadu.Składniki (dla dwóch osób):2 małe
cukinie (po ok. 250-300 g)kulka
mozzarelli (100 – 125 g)pół
żółtej paprykikilka sztuk
pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
sól i śweżo mielony,
czarny pieprznieduża ilość
oliwyświeżo mielony
czarny pieprz + ewentualnie
sólświeża
bazylia do podania
Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążamy gniazda nasienne, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.W powstałych zagłębieniach układamy pokrojoną w kostkę
paprykę i połówki
pomidorków, na koniec pomiędzy warzywami rozkładając porwaną na kawałeczki
mozzarellę. Łódeczki posypujemy świeżo mielonym
pieprzem i niewielką ilością
soli, skrapiamy
oliwą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C i pieczemy przez około 30 minut.Przed podaniem posypujemy
porwanymi listkami
bazylii.
Inspiracja: madameedith.comTwoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-04-30Przygotowanie:10MGotowanie/pieczenie:30MCałkowity czas:40MŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)