ßßß
(1 duża)Składniki:1 pierś wędzonego kurczaka, pokrojona w plasterki2 duże garście świeżych liści szpinaku150 g sera camembert, pokrojonego w plasterkistarta mozzarella (wg uznania)starty parmezan (wg uznania)mielony czarny pieprz1 cebula, posiekana w drobną kostkęprzygotowane ciasto do pizzy z tego lub tego przepisu, lub gotowe ze sklepuSkładniki na sos:1 szklanka passaty z pomidorów4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1/2 łyżeczki suszonego oregano1 łyżka posiekanej bazylii2 łyżki oliwy z oliwekPrzygotowanie:W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos.Rozwałkowane ciasto na pizzę umieść na kamieniu lub blaszce do pieczenie i najlepiej pędzelkiem wysmaruj oliwą z oliwek.Następnie wyłóż równomierną warstwą sos, pozostawiając 1 cm brzegi, posyp cebulą, następnie wyłóż kurczaka i camemberta, dopraw pieprzem i posyp mozzarellą i parmezanem.Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 25 minut, lub do zarumienienia.Wyjmij upieczoną pizzę z piekarnika, posyp świeżym szpinakiem i podawaj.Smacznego!
English version(1 large pizza)Ingredients:1 breast of smoked chicken, sliced2 handfuls fresh baby spinach leaves150 g camembert cheese, slicedmozzarella, gratedparmesan, gratedground black pepper1 onion, finely choppedpizza dough from here or here or store boughtIngredients for the sauce (1 cup):1 cup tomato puree4 cloves garlic, minced1/2 tsp dried oregano1 tbsp chopped basil2 tbsp olive oilPreparation:Mix all pizza sauce ingredients together.Place lightly brush with olive oil rolled pizza dough on a pizza stone or baking pan.Place your toppings by applying pizza sauce initially, then add the onions, smoked chicken, freshly ground black pepper, camembert, mozzarella cheese and parmesan cheese.Place in a preheated over at 180C for 25 minutes or until base is golden brown.Remove from oven then top with fresh baby spinach leaves and serve.Enjoy!
Share the post "Pizza z wędzonym kurczakiem, szpinakiem i camembertem / Smoked chicken, spinach and camembert pizza"

