Wykonanie
14 Flares Twitter 0 Facebook 14 14 14 14 Flares ×Leczo to danie , które na stałe wpisało się do polskiej kuchni. Każdy z nas ma nie swoją recepturę, oto moja z wykorzystaniem warzyw, które jesienią dominują na straganach i w warzywniakach. Z pewnością
cukinia,
papryka,
czosnek i
cebula przypomną nam zimą
słoneczne jesienne dni i rozgrzeją po dodaniu odpowiednich przypraw –
chilli, kuminu,
kurkumy ,
curry czy
cynamonu i dodatków –
mięsa, kiełbasek,
soczewicy,
ciecierzycy czy
fasoli, staną się bazą przepysznych dań.

Składniki:1,5 kg
cukinii (5 sztuk)1 kg
papryki czerwonej2
cebule3-4 ząbki
czosnku4
liście laurowe190 g ( op. )
koncentratu pomidorowego Pudliszki4 łyżki
oleju3 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżki
słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie:
Cukinię,
cebulę i
paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Czosnek siekamy.Rozgrzewamy
olej.Na gorący wrzucamy
cebulę i posiekany
czosnek.Smażymy 3-4 minut, aż się zeszklą.Dodajemy
słodką paprykę i smażymy aż zacznie pachnieć. 3-4 minuty.Dodajemy
paprykę i
cukinię.Smażymy 5-6 minut, na mocnym ogniu aż zmiękną.Dodajemy koncentrat. Podsmażamy 3-4 minuty , mieszając.Dolewamy 300 ml
wody, wrzucamy liście,
cukier i
sól.Dusimy 30-40 minut.Gorące przekładamy do czystych, suchych, wyparzonych słoików i stawiamy je do góry dnem – jeśli wieczka po ostudzeniu będą wklęsłe, pasteryzacja nie jest konieczna.Kilka kwestii które warto tutaj poruszyć.Możecie użyć też świeżych
pomidorów – nie dodawajcie wtedy
wody. Ja lubię mocny smak koncentratu stąd u mnie dodatek gotowego słoiczka.Powiązane notki:Leczo – najlepszy przepis – z
pomidorami,
cukinią i
paprykąMarynowana
papryka najlepsza recepturaPikantny Gulasz z
ciecierzycy z
paprykąOrientalna faszerowana
papryka z
sosem tzatziki