ßßß
Składniki:1,5 kg cukinii (5 sztuk)1 kg papryki czerwonej2 cebule3-4 ząbki czosnku4 liście laurowe190 g ( op. ) koncentratu pomidorowego Pudliszki4 łyżki oleju3 łyżki cukru1 łyżeczka soli2 łyżki słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie:Cukinię, cebulę i paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.Rozgrzewamy olej.Na gorący wrzucamy cebulę i posiekany czosnek.Smażymy 3-4 minut, aż się zeszklą.Dodajemy słodką paprykę i smażymy aż zacznie pachnieć. 3-4 minuty.Dodajemy paprykę i cukinię.Smażymy 5-6 minut, na mocnym ogniu aż zmiękną.Dodajemy koncentrat. Podsmażamy 3-4 minuty , mieszając.Dolewamy 300 ml wody, wrzucamy liście, cukier i sól.Dusimy 30-40 minut.Gorące przekładamy do czystych, suchych, wyparzonych słoików i stawiamy je do góry dnem – jeśli wieczka po ostudzeniu będą wklęsłe, pasteryzacja nie jest konieczna.Kilka kwestii które warto tutaj poruszyć.Możecie użyć też świeżych pomidorów – nie dodawajcie wtedy wody. Ja lubię mocny smak koncentratu stąd u mnie dodatek gotowego słoiczka.Powiązane notki:Leczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i paprykąMarynowana papryka najlepsza recepturaPikantny Gulasz z ciecierzycy z paprykąOrientalna faszerowana papryka z sosem tzatziki