ßßß Cookit - przepis na Leczo z papryką i cukinią – do słoików na zimę

Leczo z papryką i cukinią – do słoików na zimę

Wykonanie

14 Flares Twitter 0 Facebook 14 14 14 14 Flares ×
Leczo to danie , które na stałe wpisało się do polskiej kuchni. Każdy z nas ma nie swoją recepturę, oto moja z wykorzystaniem warzyw, które jesienią dominują na straganach i w warzywniakach. Z pewnością cukinia, papryka, czosnek i cebula przypomną nam zimą słoneczne jesienne dni i rozgrzeją po dodaniu odpowiednich przypraw – chilli, kuminu, kurkumy , curry czy cynamonu i dodatków – mięsa, kiełbasek, soczewicy, ciecierzycy czy fasoli, staną się bazą przepysznych dań.
Składniki:
1,5 kg cukinii (5 sztuk)
1 kg papryki czerwonej
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
190 g ( op. ) koncentratu pomidorowego Pudliszki
4 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie:
Cukinię, cebulę i paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
Rozgrzewamy olej.
Na gorący wrzucamy cebulę i posiekany czosnek.
Smażymy 3-4 minut, aż się zeszklą.
Dodajemy słodką paprykę i smażymy aż zacznie pachnieć. 3-4 minuty.
Dodajemy paprykę i cukinię.
Smażymy 5-6 minut, na mocnym ogniu aż zmiękną.
Dodajemy koncentrat. Podsmażamy 3-4 minuty , mieszając.
Dolewamy 300 ml wody, wrzucamy liście, cukier i sól.
Dusimy 30-40 minut.
Gorące przekładamy do czystych, suchych, wyparzonych słoików i stawiamy je do góry dnem – jeśli wieczka po ostudzeniu będą wklęsłe, pasteryzacja nie jest konieczna.
Kilka kwestii które warto tutaj poruszyć.
Możecie użyć też świeżych pomidorów – nie dodawajcie wtedy wody. Ja lubię mocny smak koncentratu stąd u mnie dodatek gotowego słoiczka.
Powiązane notki:
Leczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i papryką
Marynowana papryka najlepsza receptura
Pikantny Gulasz z ciecierzycy z papryką
Orientalna faszerowana papryka z sosem tzatziki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/10/07/leczo-z-papryka-i-cukinia-do-sloikow-na-zime