Wykonanie
W ubiegłym roku piekłam te pierniki na Święta. W tym roku prawdopodobnie będzie powtórka, choć i mam ochotę na moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro.


Składniki:170g
cukru3
jajka100g
masła300g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżeczki
przyprawy korzennej2 łyżki
kakao150g zmielonych
migdałów (lub
orzechów)50g kandyzowanej
skórki pomarańczowej (następnym razem dodam odrobinę więcej)50g kandyzowanej
skórki cytrynowej50g
rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych)50g
wiórków kokosowych250ml
mleka (temperatura pokojowa)ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych opłatkówDodatkowo:
lukierroztopiona
czekoladabakalie do posypaniaSposób przygotowania:1. Miękkie
masło,
jajka i
cukier utrzeć mikserem na puszystą masę.2. W oddzielnym naczyniu wymieszać
mąkę,
kakao, zmielone
migdały,
kakao,
proszek do pieczenia, skórki,
rodzynki i
wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać
mleko.3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta.4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach
okręgi o średnicy 6-7 cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować
okręgi od razu na 3 arkuszach papieru). Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki.5. Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut.6. Jeszcze ciepłe pierniki polukrować lub posmarować roztopioną
czekoladą i posypać
bakaliami, np.
skórką pomarańczową lub
cytrynową.7. Pierniki są gotowe do spożycia. Ładnie się przechowują i nie twardnieją.Polecam i życzę smacznego!!!


Źródło: Domowe wypieki