ßßß

Składniki:170g cukru3 jajka100g masła300g mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżeczki przyprawy korzennej2 łyżki kakao150g zmielonych migdałów (lub orzechów)50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym razem dodam odrobinę więcej)50g kandyzowanej skórki cytrynowej50g rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych)50g wiórków kokosowych250ml mleka (temperatura pokojowa)ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych opłatkówDodatkowo:lukierroztopiona czekoladabakalie do posypaniaSposób przygotowania:1. Miękkie masło, jajka i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę.2. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko.3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta.4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 6-7 cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 3 arkuszach papieru). Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki.5. Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut.6. Jeszcze ciepłe pierniki polukrować lub posmarować roztopioną czekoladą i posypać bakaliami, np. skórką pomarańczową lub cytrynową.7. Pierniki są gotowe do spożycia. Ładnie się przechowują i nie twardnieją.Polecam i życzę smacznego!!!
Źródło: Domowe wypieki