ßßß
Jedne z najsmaczniejszych (choć może nie najpiękniejszych) pierniczków, jakie można przygotować z okazji świąt. Mięciutkie od razu po upieczeniu, nie wymagające przechowywania w puszce - nadają się więc do pieczenia na ostatnią chwilę :) Naprawdę warto przeznaczyć na nie wszystkie poniższe składniki, nie zawiedziecie się! Nie jadłam pierniczków o bogatszym smaku i piękniejszym zapachu. Od pierwszego upieczenia, zyskały w moim domu status "najlepszych".Składniki:170 g cukru3 jajka100 g miękkiego masła300 g mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżeczki przyprawy korzennej2 łyżki kakao150 g zmielonych orzechów laskowych50 g kandyzowanej skórki z cytryny50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy50 g rodzynek (nie dodawałam)50 g wiórków kokosowych250 ml mleka w temperaturze pokojowejew. około 25 dużych, okrągłych opłatkówLukier:cukier puderodrobina rumuUtrzeć za pomocą miksera masło z cukrem i jajkami. W oddzielnym naczyniu wymieszać: przesianą mąkę, proszek, przyprawę do piernika, kakao, mielone orzechy, skórkę z cytryny i pomarańczy, rodzynki i kokos. Suchą mieszankę dodawać stopniowo do utartego masła i miksować. Na koniec dodawać stopniowo mleko, cały czas miksując na niskich obrotach.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać łyżką ciasto w sporych odstępach (ok. 9 ciastek na jedną blachę). Formować okręgi z ciasta o średnicy ok. 7 cm. Jeśli pierniki będą pieczone na opłatkach, to wyłożyć je na papier w pewnych odstępach i nałożyć na nie ciasto.Piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Aby przygotować lukier, zmiksować do białości cukier puder z niewielką ilością rumu (najlepiej uzyskać bardzo gęstą konsystencję, ponieważ lukier będzie się rozpływał w kontakcie z gorącym ciastem). Po wyjęciu ciastek z piekarnika od razu dekorować lukrem. Pierniczki są gotowe do jedzenia zaraz po wystygnięciu.Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.domowe-wypieki.pl/index