Wykonanie

Jedne z najsmaczniejszych (choć może nie najpiękniejszych) pierniczków, jakie można przygotować z okazji świąt. Mięciutkie od razu po upieczeniu, nie wymagające przechowywania w puszce - nadają się więc do pieczenia na ostatnią chwilę :) Naprawdę warto przeznaczyć na nie wszystkie poniższe składniki, nie zawiedziecie się! Nie
jadłam pierniczków o bogatszym smaku i piękniejszym zapachu. Od pierwszego upieczenia, zyskały w moim domu status "najlepszych".Składniki:170 g
cukru3
jajka100 g miękkiego
masła300 g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżeczki
przyprawy korzennej2 łyżki
kakao150 g zmielonych
orzechów laskowych50 g kandyzowanej
skórki z cytryny50 g kandyzowanej skórki z
pomarańczy50 g
rodzynek (nie dodawałam)50 g
wiórków kokosowych250 ml
mleka w temperaturze pokojowejew. około 25 dużych, okrągłych opłatków
Lukier:
cukier puderodrobina
rumuUtrzeć za pomocą miksera
masło z
cukrem i
jajkami. W oddzielnym naczyniu wymieszać: przesianą
mąkę, proszek,
przyprawę do piernika,
kakao, mielone
orzechy,
skórkę z cytryny i
pomarańczy,
rodzynki i
kokos. Suchą mieszankę dodawać stopniowo do utartego
masła i miksować. Na koniec dodawać stopniowo
mleko, cały czas miksując na niskich obrotach.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać łyżką ciasto w sporych odstępach (ok. 9
ciastek na jedną blachę). Formować
okręgi z ciasta o średnicy ok. 7 cm. Jeśli pierniki będą pieczone na opłatkach, to wyłożyć je na papier w pewnych odstępach i nałożyć na nie ciasto.Piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Aby przygotować
lukier, zmiksować do białości
cukier puder z niewielką ilością
rumu (najlepiej uzyskać bardzo gęstą konsystencję, ponieważ
lukier będzie się rozpływał w
kontakcie z gorącym
ciastem). Po wyjęciu
ciastek z piekarnika od razu dekorować lukrem. Pierniczki są gotowe do jedzenia zaraz po wystygnięciu.Smacznego!

Źródło przepisu: http://www.domowe-wypieki.pl/index